ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării

Vineri, 14 noiembrie 2014, ora 16.00, la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din Tulcea, str. 14 Noiembrie nr. 1bis, va avea loc vernisajul expoziției  ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede, organizată de Muzeul Băncii Naționale a României și Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa.  Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15 noiembrie – 15 martie 2014.

Ce spun organizatorii:

Afis ZoomonetarDupă ce peste 16.000 de vizitatori i-au trecut pragul în Bucureşti, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, expoziţia ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede ajunge la Tulcea, la invitaţia Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea.

Îmbinând caracterul educaţional cu divertismentul cultural, expoziția constituie o invitaţie la o „călătorie” în jurul lumii, prin intermediul faunei reprezentată pe bancnotele şi monedele mai multor țări. Peste 100 de specii şi subspecii din fauna lumii pot fi admirate pe cele 300 de însemne monetare expuse – de la monede din Antichitate, Evul Mediu și Epoca Modernă, emise în 18 state, regate și imperii, până la bancnote moderne din 59 de țări și teritorii de pe 6 continente.

Expoziţia este structurată pe secțiuni – animale marine, mamifere, animale domestice, păsări şi animale mitologice, piesele fiind expuse în vitrine cu un design îndrăzneț, care permite privitorilor să aibă acces rapid la esența informației.

Dintre piesele care au circulat pe teritoriul actual al României, se remarcă monedele din argint histriene şi dacice – drahma (Histria, sec. IV î.Hr.) și tetradrahma (Dacia, tip Aninoasa-Dobreşti, sec. III‑II î.Hr.)  – precum și monedele din aur de 12,5 lei şi 50 lei (1906) sau medalia „Ardealul nostru” (1944), exponate care marchează autentice repere ale istoriei statului român modern. Dintre bancnotele româneşti expuse publicului, le semnalăm pe cele de 1 leu din 1915, de 5.000 lei din 1943 și de 5.000.000 lei din 1947.

ZooMonetar promite vizitatorilor o experienţă unică, provocatoare prin tematică, raritatea şi valoarea pieselor expuse, precum şi prin dimensiunea globală a provenienţei însemnelor monetare.

Proiectul educaţional interdisciplinar vizează creșterea nivelului de cunoaștere a însemnelor monetare în rândul publicului larg și cunoașterea faunei numismatice care a decorat monedele și bancnotele de-a lungul vremii.