ZIUA MEDIULUI la Centrul Muzeal Ecoturistic DELTA DUNĂRII

EnglishInstitutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să sărbătoriți

5 IUNIE – ZIUA MEDIULUI  la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării

Vineri, 5 iunie 2015, la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din str. 14 Noiembrie nr.1 se va desfășura o serie de manifestări organizate pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului, după următorul program:

Ora 10.00 

 –      campania de colectare a deşeurilor reciclabile, intitulată Ai grijă de mediul înconjurător!

 –      premierea preşcolarilor şi şcolarilor participanți la atelierele din cadrul programului educativ Natura, prietena mea, desfășurate la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării în anul școlar 2014-2015

              Premiile sunt oferite de către  ICEM Tulcea, SC J.T. Grup SRL, Societatea Ornitologică Română.

–        Parada Florilor în Oraşul Reciclării, din cadrul celeide-a treia ediții a competiției Orașul Reciclării

Organizator: UAT Municipiul Tulcea în colaborare cu Şcoala Gimnazială G. Antipa, Liceul Economic şi Liceul de ArteGeorge Georgescu.

 Ora 14.30

 –    vernisajul expoziţiei O ŞANSĂ DUNĂRII ALBASTRE, organizată de către  Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

Expoziţia din acest an reuneşte 142 de lucrări ale elevilor din 14 şcoli de artă din România (Bacău, Brăila, Bistriţa, Botoşani, Bucureşti, Craiova, Focşani, Iaşi, Tg. Mureş, Piatra Neamţ, Rm Vâlcea, Suceava, Timişoara şi Tulcea) şi din străinătate (Slovacia) înscrise în Concursul de Proiecte de Afişe cu tematică ecologică intitulat “O ŞANSĂ DUNĂRII ALBASTRE”. Obiectivul concursului este ca prin intermediul unor expoziţii de afişe dedicate protejării naturii, prin artă, să se conştientizeze şi să se menţină constant interesul opiniei publice, şi în special al tinerei generaţii, asupra necesităţii conservării ecosistemelor naturale.

La vernisaj vor participa reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ, organizaţiilor şi instituţiilor de mediu din municipiu, mass media locală şi publicul interesat. Sponsorul ultimelor 7 ediţii ale concursului este Apa Nova Bucureşti, filială a grupului Veolia.     

Ziua Mondială a Mediului este vehiculul principal al Națiunilor Unite pentru încurajarea conștientizării și acțiunilor pentru mediu la nivel mondial. Ziua de 5 iunie a fost stabilită ca Ziua Mondială a Mediului de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1972 și a fost sărbătorită pentru prima dată pe 5 iunie 1973. În fiecare an, această sărbătoare are o temă și o gazdă oficială.

Tema anului 2015 este Șapte miliarde de visuri. O planetă. Consumă responsabil. și îşi propune să atragă atenţia asupra consumului nesustenabil de resurse naturale, în special în ceea ce priveşte apa, energia şi hrana, în condiţiile în care bunăstarea omenirii, calitatea mediului înconjurător, funcţionarea economiei mondiale depind de gestionarea responsabilă a acestor resurse ale planetei.

Multe dintre ecosistemele Pământului se apropie de puncte critice de epuizare sau de schimbări ireversibile, ce se datorează creșterii numărului populației și dezvoltării economice. Până în 2050, în cazul în care consumul și producția actuală rămân aceleași și cu o populație în creștere, de așteptat să ajungă la 9,6 miliarde, vom avea nevoie de trei planete pentru a susţine modul nostru de viață și de consum.

Țara gazdă: Italia.