Ziua Internationala a Muzeelor

Sambata, 18 mai 2013, de Ziua Internationala a Muzeelor, Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea a participat, ca in fiecare an, la proiectul Noaptea Muzeelor, un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor (ICOM).

Muzeele din Tulcea au oferit de ziua lor intrare gratuita pentru vizitarea expozitiilor permanente si temporare pe care le gazduiesc si au organizat o serie de evenimente destinate publicului de toate categoriile si varstele.
Si pregatirile lor nu au fost in zadar! La sarbatoare au participat nu mai putin de 13493 de oameni. Turisti, tulceni… Copii, tineri, adulti, pensionari, din toate categoriile sociale… Reprezentanti ai autoritatilor locale… In tinuta relaxata sau imbracati de sarbatoare… Cu totii au facut cadou muzeelor tulcene interesul si aprecierea lor.

Un succes? Cu siguranta DA. Pentru toate muzeele, fara exceptie, probat prin numarul de vizitatori monitorizat de fiecare muzeu in parte.

Astfel, 3483 vizitatori s-au bucurat sa viziteze la Centrul Ecoturistic Delta Dunarii expozitia ce prezinta elemente caracteristice patrimoniului natural nord-dobrogean, expozitia temporara de fotografie realizata de Claude Aube, acvariul si sa vizioneze proiectiile video.

3200 vizitatori s-au indreptat spre Muzeul de Etnografie si Arta populara pentru a vedea Pastele in ochii copiilor, expresii de Multiculturalitate dobrogeana, de a vedea cum se tes stergarele la razboiul de tesut si de a cunoaste manifestarile sonore ale nuntii dobrogene.
Ziua  Internationala a Muzeelor
Nu putini au fost si cei care au urcat in Parcul Monumentul Independentei, 2900 vizitatori, pentru a-si insoti plimbarea de o vizita la Muzeul de Istorie si Arheologie, pentru a lua cunostinta cu aspecte ale istoriei economice, culturale, religioase, politice si militare ale teritoriului de la Gurile Dunarii in perioada cuprinsa intre mil. V a.Chr. – sec. IV p.Chr., a vedea Colectiile rurale ce valorifica si vestigiile trecutului care apartin unor colectii particulare din mediul satesc, si a vedea rezultatele muncii coroborate a cercetatorilor romani si francezi pe teritoriul dobrogean, rezultate vizibile in expozitia Dobrogea. Intre pamant si mare – amprenta timpului si a oamenilor.

2350 de vizitatori si-au completat plimbarea pe faleza cu o vizita la Muzeul de Arta, unde s-au bucurat de lucrarile artistilor clasici si contemporani, lucrari ce alcatuiesc expozitiile ARTE SI INFLUENTE IN DOBROGEA si ARTISTI TULCENI CONTEMPORANI, au admirat colectiile muzeului in proiectiile video si au intrat in lumea artistilor plastici prin filmele vizionate.

Casa Avramide a intampinat 1560 de oaspeti care au venit sa cunoasca povestea familiei Avramide, aspecte legate de istoria Tulcei, sa cunoasca arta turceasca prin insolita expozitie de arta ebru. Publicul a apreciat si Atelierul de Musical, precum si recitalul de muzica clasica si musical, intitulat De la opera la musical, sustinute de artista Olga Cuculescu.

Multumite gazdele, multumiti oaspetii….

Mai poftiti pe la noi! Si nu uitati ca prezenta Dumneavoastra ne onoreaza!

Catalina Popa – Responsabil Relatii Publice
Tel./ fax: 0240 515866; relatiipublice@icemtl.ro