Ziua Greciei

Comunitatea Elena din Municipiul Tulcea in parteneriat cu Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea si Asociatia ”Ibida” Tulcea organizeaza sambata, 26 octombrie 2013, incepand cu ora 11,00, la Casa Avramide, Str. Progresului nr. 32, evenimentul cultural  Comunitatea greaca din judetul  Tulcea – o istorie in imagini, documente si traditii.

Evenimentul este dedicat sarbatorii Zilei nationale a Greciei – Ziua Ohi (in limba greaca: ???????? ??? «’???» – Aniversarea lui «Nu») -, sarbatoare care comemoreaza refuzul categoric al lui Ioannis Metaxas (cel care a condus Grecia in perioada 1936-1941) de a accepta ultimatumul dat de dictatorul italian Benito Mussolini pe data de 28 octombrie 1940, ultimatum prin care se  pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia catre „puncte strategice” nespecificate din interiorul tarii.

In cadrul evenimentului vor avea loc prezentari pe teme de  istorie si traditii ale comunitatilor grecesti din Tulcea si Izvoarele: Personalitati culturale elene la Tulcea: mitropolitul Nichifor de Carpat si sculptorul Vasile M. Chiriachide (dr. Lacramioara Manea), Case si familii din Tulcea de altadata: Casa si familia Avramide  (Ligia Dima), Comunitatea elena din Izvoarele – traditii si obiceiuri  (dr. Steluta Parau), Comunitatea Elena din Municipiul Tulcea – activitatea cultural-educativa  (Ecaterina-Chety Gheorghe si Andreea Buri ); atmosfera Greciei de astazi, tara cu atat de faimoase monumente ale antichitatii,  va fi recreata prin intermediul unei scurte
prezentari – ? ?????? ??µ??? (Grecia astazi) – datorate prof. Ioannis Papazoglou, prin proiectii de filme si muzica specifica, iar programul cultural-artistic sustinut de Ansamblul de dansuri ”Elpis” si de Maria Teodora Cernat (canto) va demonstra inca o data vitalitatea traditiilor grecesti la Tulcea.

Evenimentul  cultural este finantat de catre Primaria Municipiului Tulcea in cadrul proiectului: INVITATIE LA CULTURA ELENA.

La eveniment sunt invitati sa participe iubitorii de cultura elena.

Intrarea libera