Zilele Francofoniei

zilele francofoniei 2013In perioada 20-29 martie 2013, Teatrul Jean Bart din str. Progresului nr. 34 si Casa Avramide din str. Progresului nr. 32 vor fi gazdele evenimentelor organizate cu prilejul Lunii Francofoniei:

  • Zilele filmului francez . Intre 20 si 24 martie, orele 11.00, 17.00 si 20.00, la Sala Studio a Teatrului Jean Bart se vor difuza cele 15 filme puse la dispozitia organizatorilor de catre Institutul Cultural Francez – intrare libera
  • Expozitia Dis-moi 10 mots. Vernisaj pe 29 martie, ora 12.00, la Art Cafe Casa Avramide
  • Spectacolul La langue française sur la scene, organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea si Atelier Leonard organizat de Domnul Aymeric JEUDY –  lector la Universitatea Politehnica Bucuresti si reprezentantii Ambasadei Frantei in Romania : Jacques BORTUZZO – Atasat de cooperare educativa si coordonator al Aliantelor franceze si Pierrette Captal – Atasat de cooperare pentru limba franceza, pe 29 martie, ora 13.00, la Teatrul Jean Bart – intrare libera

O scurta prezentare pentru filmele de miercuri 20 martie

Ora 11:00 – D’amour et d’eau fraiche (2010) este al doilea lung metraj al regizoarei Isabelle Czajka. Tanara Julie cauta fara succes un loc de munca potrivit pentru studiile sale. In drumurile sale il intalneste pe Ben, un iubitor de libertate care traieste, printre altele, din mica contrabanda. La propunerea lui Ben, Julie i se alatura pentru a petrece vara impreuna. Filmul gliseaza dinspre analiza pietii muncii spre road movie.

ora 17:00 – Les Beaux Gosses (2009) in regia francezului de origine siriana Riad Sattouf,  a primit Premiul Cesar 2010 pentru cel mai bun debut in lung metraj. Un film despre peripetiile unui adolescent care se initiaza in tainele vietii.

ora 20:00 – Mauvais sang (1986) este al doilea film al lui Leos Carax.Filmul a fost prezentat la editia 37 a Festivalului de film de la Berlin unde a casigat Premiul Alfred Bauer,a primit 3 nominalizari la Premiile Cesar 1987 si a castigat Premiul Louis Delluc. Acest film cu mare succes la critica amesteca elemente ale filmului negru cu cele de science-fiction intr-o poveste plasta intr-un viitor nu prea indepartat. Povestea este despre o boala transmisibila sexual denumita STBO, care se raspandeste numai prin sex fara implicare emotionala si ale carei victime sunt in cea mai mare parte adolescenti curiosi.

O scurta prezentare pentru filmele de JOI, 21 martie

ora 11:00 – Le scaphandre et le papillon (2007) Filmul, realizat  de pictorul, scriitorul si regizorul de film american Julian Schnabel, este o drama biografica bazata pe cartea cu acelasi nume scrisa de Jean-Dominique Bauby.Pelicula a castigat premii Cannes, Golden Globes, BAFTA, César, precum si numeroase premii ale criticii internationale – Boston Society of Film Critics, New York Film Critics Online, Los Angeles Film Critics Association, American Film Institute Awards, Toronto Film Critics Association s.a.Filmul descrie viata lui Bauby dupa un masiv atac cardio- ascular, pe 8 decembrie 1995, la varsta de 43 de ani, atac in urma caruia a ramas paralizat de la gat in jos. Cu toate ca ambii ochi erau utilizabili, doctorii au decis sa-i sutureze ochiul drept, temandu-se de o infectie. A fost lasat numai cu ochiul stang si singura cale de comunicare era prin clipire cu pleoapa stanga.

ora 17:00 – Le Nom des gens (2010) in regia lui Michel Leclerc, film premiat la Cannes 2011 Directorul Michel Leclerc si co-scenarista sa Baya Kasmi evidentiaza problemele etnice, rasiale si religioase care au marcat Franta incepand de la Al doilea razboi mondial si pana in prezent prin intermediul unei comedii romantice clasice. Filmul este semi-biografic, prezentand viata unei tinere activiste de stanga, Baya Benmahmoud, care foloseste sexul ca arma pentru a manipula oponentii sai politici de dreapta si musulmanii conservatori. Pana cand…isi gaseste perechea in Arthur Martin.

ora 20:00 – Les Femmes du 6eme etage (2010) in regia lui Philippe le Guay, a fost prezentat pentru prima data la Festivalul International al Filmului Mediteraneean de la Montpellier(2010) si a fost premiat cu César in 2012. Localizat in Parisul anilor 60, filmul este o comedie sociala care pune fata in fata o familie asa cum trebuie si naturaletea si umorul femeilor din Spania care fac curatenie in imobilul locuit de acestia. Monsieur Joubert, agent de schimb si tata de familie, descopera o vesela cohorta de bone spaniole care traiesc la etajul 6 al imobilului sau burghez. Maria, tanara care lucreaza sub acoperisul sau, il face sa descopere un univers exuberant opus manierelor  si austeritatii celui propriu. Pentru prima data, in compania acestor femei, el gusta placerile simple ale vietii.
Dar se mai poate el schimba la 45 de ani ?

Organizatia Internationala  a Francofoniei (OIF) este formata din 77 state si numara peste 890 de milioane de femei si barbati care au in comun folosirea limbii franceze si respectul pentru valorile universale. Fondata in 1970 in baza Tratatului de la Niamey (Nigeria) OIF actioneaza, tinand seama de diversitatea culturala si lingvistica, pentru promovarea limbii franceze, a pacii si dezvoltarii durabile.
Anul acesta este special deoarece este anul celebrarii a 20 de ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Internationala a Francofoniei.
TULCENI DE TOATE VARSTELE, NU UITATI SA VA LASATI LOC IN AGENDA PENTRU UN SFARSIT DE MARTIE