Simpozion Internațional ”Settlements of Life and Death. Studies from Prehistory to Middle Ages”

SETTLEMENTS OF LIFE AND DEATHInstitutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea anunță:

Simpozionul Internațional

Settlements of Life and Death. Studies from Prehistory to Middle Ages

Joi, 26 mai 2016, ora 9.00, în Sala de Conferințe a Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din str. 14 Noiembrie, nr. 1, va avea loc deschiderea lucrărilor Colocviului Internațional Settlements of Life and Death. Studies from Prehistory to Middle Ages.

Manifestarea, desfășurată în perioada 25 – 28 mai 2016, este organizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea în colaborare cu Institutul de Arheologie si Istorie a Artei din Cluj Napoca, Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” din București și Universitatea “A. I. Cuza” din Iași și este cofinanțată de Ministerul Educației Naționale, CNCS-UEFISCDI.

La acest eveniment vor participa peste 40 de cercetători din țară și străinătate, în program fiind înscrise peste 20 de prezentări și 15 postere.

Ce spun organizatorii:

Tematicaeste dedicată unui fenomen funerar aparte, documentat la scara mondială, în epoci și contexte diferite: Înmormântările în aşezări. Din punct de vedere arheologic acestea sunt reprezentate de schelete sau părţi din schelete umane, aflate sau nu în conexiune anatomică, depuse de multe ori în structuri de locuit dezafectate (gropi, locuinţe, şanţuri etc.). Considerate de multe ori ca descoperiri „macabre”, înmormântări „atipice”, „neobişnuite” sau „neregulate”, acestea reprezintă fără îndoială o modalitate de tratament aplicată corpului uman după moarte. Cum de multe ori această practică este documentată concomitent cu existenţa unor cimitire propriu-zise, ipotezele referitoare la statutul indivizilor depuşi în aşezări sunt foarte variate. Făcând abstracţie de unele descoperiri de excepţie, precum cercurile de morminte A şi B de la Micene, care demonstrează întocmai poziţia socială aparte a celor înmormântaţi, osemintele umane descoperite în context domestic au fost de cele mai multe ori considerate urmare a unor sacrificii umane sau a înmormântării unor persoane cu un statut special – sclavi, prizonieri de război, eretici, paria, condamnaţi etc. Pe de altă parte trebuie să avem în vedere şi faptul, documentat etnografic, că societăţile umane au creat numeroase ritualuri complexe legate de înmormântare, unele dintre acestea presupunând o serie de manipulări şi tratamente aplicate cadavrului din momentul decesului până la depunerea finală.