Sfințirea catapetesmei bisericii parohiale din localitatea Turcoaia

Duminica 11 septembrie a.c., in localitatea Turcoaia, la Biserica cu hramul Sf. Nicolae, a fost sfintita catapeteasma bisericii parohiale.

Alaturi de parintele Tomita Ardeleanu, Paroh al Bisericii „Sf. Nicolae”, si parintele Marius Protopopescu, slujba de sfintire a fost savarsita de Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi: Consilier Cultural Preot Felix Lucian Neculai, Preot Viorel Ungureanu, Preot Florin Lungu, Preot Lucian Ionita, Arhidiacon Iulian Vasile, Diacon Antonio Marian Alexe.

Catapeteasma Bisericii Sf. Nicolae a fost restaurata de un colectiv de restauratori de la Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea care, timp de jumatate de an, si-a pus priceperea si experienta in desavarsirea acestei complexe lucrari de restaurare. Aceste lucrari au necesitat interventii de specialitate pe lemn si icoane, precum si aurire cu foita de aur. A fost o munca laborioasa de tratare a lemnului (atat la icoane cat si la iconostas), de restaurare a icoanelor pentru redarea picturii initiale (ele suferind in timp anumite interventii) si, nu in ultimul rand, de aurire cu foita de aur a ramelor ce incadreaza icoanele si a intregii catapetesme. Au mai fost restaurate Scaunul Arhieresc si Amvonul.

Pentru munca depusa colectivul de restauratori format din Ramona Bucur – restaurator icoane, Mariana Omeniuc – restaurator expert metal-ceramica, Ionel Mocanita – restaurator expert lemn, au primit Diplome de apreciere din partea Preasfintitului Visarion, Episcopul Tulcii.

Ne exprimam multumirea fata de increderea si ajutorul acordate finalizarii acestui proiect de restaurare, parintelui Tomita Ardeleanu, Paroh al Bisericii „Sf. Nicolae”, si parintelui Marius Protopopescu, care au asigurat totodata si bunele conditii de desfasurare a lucrarilor.

Manager ICEM Tulcea,
dr.ing. Cristina Dinu