Resbelulu Orientalu – Exponatul lunii noiembrie la Muzeul de Istorie si Arheologie

exponatul lunii noiembrie muzeul de istorie 2013O carte speciala, Resbelulu Orientalu, de Prof. Dr. A.P. Alessi si M. Popu, este Exponatul lunii in Noiembrie la Muzeul de Istorie si Arheologie din Parcul Monumentul Independentei.

14 Noiembrie este Ziua Dobrogei. Dar fara Razboiul de Independenta Ziua Dobrogei nu ar exista.
Cronica acestui razboi care a dus la caderea Imperiului Otoman face obiectul cartii Resbelulu Orientalu, de Prof. Dr. A.P. Alessi si M. Popu, aflata in colectia bibliotecii I.C.E.M.. Tiparita in 1878, la Graz – Austria la Editura lui Paul Cieslar, Resbelulu Orientalu, desi descrie toate faptele si evenimentele ce s-au dezvoltat in infricosiatul razboi, este de fapt o pledoarie pentru pace si respectarea unuia dintre drepturile cele mai sacre ale omului, dreptul la existenta, dreptul la viata.

Razboiul, resbelulu, este celu mai cruntu tiranu, celu mai infricosiatu viciu alu omenimei. Si pana candu omenimea nu va estirpá acestu viciu, nu va meritá  se pórte pre capu diadem’a adeveratei civilisatiuni.

Razboiul, un viciu, o binefacere? Vizionand Resbelulu Orientalu, cine stie, poate vom face inca un pas spre adevarata civilizatiune.