Rembrandt la Casa Avramide

RembrandtPe 13, 14 și 15 februarie 2015, orele 18.00, la Casa Avramide din str. Progresului nr. 32 va avea loc proiecția filmului Rembrandt (1999), în cadrul Cinematecii de Artă.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn s-a născut în Leiden pe 15 iulie 1606. În ciuda faptului că provenea dintr-o familie cu resurse financiare modeste (tatăl său fiind morar), părinții săi au fost foarte preocupați de educația fiului lor. Rembrandt și-a început studiile la Școala Latină, iar la vârsta de 14 ani era înscris la cursurile Universității din Leiden. Programa universitară nu i-a stârnit interesul și, în scurt timp a părăsit universitatea pentru a studia arta, întâi cu un maestru local (Jacob van Swanenburch) și apoi în Amsterdam cu Pieter Lastman, cunoscut pentru picturile sale cu subiect istoric. După numai 6 luni, în decursul cărora ajunsese să stăpânească toate cunoștințele predate, Rembrandt se întorcea în Leiden, unde curând și-a câștigat aprecierea astfel încât, la numai 22 de ani, a avut primii săi ucenici.

Artistul s-a mutat la Amsterdam în 1631 și în 1634 s-a căsătorit cu Saskia van Uylenburgh, verișoara unui cunoscut comerciant de artă care l-a ajutat în carieră, punându-l în legătură cu patroni înstăriți dornici de a fi portretizați. În plus, picturile sale cu subiecte mitologice și religioase erau foarte solicitate.

În contrast cu succesul pe planul carierei, viața de familie a lui Rembrandt a fost marcată de nenoroc. Din cei patru copii născuți, numai ultimul a supraviețuit, iar soția sa a murit în 1642, la numai 30 de ani. Hendrickje Stoffels, menajera sa angajată în 1649, i-a devenit parteneră de viață și modelul multora dintre picturi. Deși având succes financiar ca artist, profesor și comerciant de artă, opulența modului său de viață l-a adus pe Rembrandt la faliment în 1656, silindu-l să-și scoată la licitație casa și bunurile. Aceste probleme nu au afectat însă munca artistului, care a continuat să creeze opere excepționale. A murit la Amsterdam, pe 4 octombrie 1669, lăsând în urmă o operă impresionantă ca număr, valoare artistică și varietate a mijloacelor de exprimare.

Filmul propus spre vizionare, regizat de Charles Matton, o coproducție Franța – Germania – Olanda, este realizat în 1999, îl are ca protagonist pe Klaus Maria Brandauer. Este al doilea film biografic despre Rembrandt, după cel din 1936, în regia lui Alexander Korda și avându-l ca protagonist pe Charles Laughton. Aprecierea de care s-a bucurat în anul 2000 la Premiile Cesar – un premiu pentru decoruri și o nominalizare pentru costume, îl recomandă atât cinefililor cât pasionaților de artă și frumos.

Intrarea liberă.