Pe 13, 14 și 15 februarie 2015, orele 18.00, la Casa Avramide din str. Progresului nr. 32 va avea loc proiecția filmului Rembrandt (1999), în cadrul Cinematecii de Artă.
Rembrandt Harmenszoon van Rijn s-a născut în Leiden pe 15 iulie 1606. În ciuda faptului că provenea dintr-o familie cu resurse financiare modeste (tatăl său fiind morar), părinții săi au fost foarte preocupați de educația fiului lor. Rembrandt și-a început studiile la Școala Latină, iar la vârsta de 14 ani era înscris la cursurile Universității din Leiden. Programa universitară nu i-a stârnit interesul și, în scurt timp a părăsit universitatea pentru a studia arta, întâi cu un maestru local (Jacob van Swanenburch) și apoi în Amsterdam cu Pieter Lastman, cunoscut pentru picturile sale cu subiect istoric. După numai 6 luni, în decursul cărora ajunsese să stăpânească toate cunoștințele predate, Rembrandt se întorcea în Leiden, unde curând și-a câștigat aprecierea astfel încât, la numai 22 de ani, a avut primii săi ucenici.
Artistul s-a mutat la Amsterdam în 1631 și în 1634 s-a căsătorit cu Saskia van Uylenburgh, verișoara unui cunoscut comerciant de artă care l-a ajutat în carieră, punându-l în legătură cu patroni înstăriți dornici de a fi portretizați. În plus, picturile sale cu subiecte mitologice și religioase erau foarte solicitate.
În contrast cu succesul pe planul carierei, viața de familie a lui Rembrandt a fost marcată de nenoroc. Din cei patru copii născuți, numai ultimul a supraviețuit, iar soția sa a murit în 1642, la numai 30 de ani. Hendrickje Stoffels, menajera sa angajată în 1649, i-a devenit parteneră de viață și modelul multora dintre picturi. Deși având succes financiar ca artist, profesor și comerciant de artă, opulența modului său de viață l-a adus pe Rembrandt la faliment în 1656, silindu-l să-și scoată la licitație casa și bunurile. Aceste probleme nu au afectat însă munca artistului, care a continuat să creeze opere excepționale. A murit la Amsterdam, pe 4 octombrie 1669, lăsând în urmă o operă impresionantă ca număr, valoare artistică și varietate a mijloacelor de exprimare.
Filmul propus spre vizionare, regizat de Charles Matton, o coproducție Franța – Germania – Olanda, este realizat în 1999, îl are ca protagonist pe Klaus Maria Brandauer. Este al doilea film biografic despre Rembrandt, după cel din 1936, în regia lui Alexander Korda și avându-l ca protagonist pe Charles Laughton. Aprecierea de care s-a bucurat în anul 2000 la Premiile Cesar – un premiu pentru decoruri și o nominalizare pentru costume, îl recomandă atât cinefililor cât pasionaților de artă și frumos.
Intrarea liberă.