Proiectul PARCUL ARHEOLOGIC AEGYSSUS II

Proiectul PARCUL ARHEOLOGIC AEGYSSUS II
LA MUZEUL DE ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE TULCEA

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea vă invită în Parcul Monumentul Independenței unde se derulează proiectul PARCUL ARHEOLOGIC AEGYSSUS II, finanțat de CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TULCEA.

Proiectul se află la a doua ediție și a fost propus în cadrul Programului Parteneriate al Primăriei Municipiului Tulcea, urmărind dezvoltarea sectorului educației și activităților culturale în parteneriat cu instituțiile de cercetare-dezvoltare și în acord cu politica UE, în intervalul 2014-2020.

Principalul obiectiv al acestui proiect constă în realizarea unui parc arheologic în situl AEGYSSUS, situat în Parcul Monumentul Independenței. Astfel, vor fi valorificate din punct de vedere științific și turistic edificiile cercetate în perioada 1971-1998 în sectoarele de sud și sud-vest ale orașului antic și vor fi investigate ariile din proximitatea acestora.

AEGYSSUS este unul dintre cele mai importante orașe romane de la Dunărea inferioară, aici fiind descoperită și cea mai timpurie inscripție romană din Dobrogea datată în vreme împăratului Titus, între anii 80-81 p.Chr. Începuturile așezării se datează în secolele IV-III a.Chr. și sunt dovedite prin ceramica getică și elenistică descoperită aici. Ulterior, în perioada romană, orașul va beneficia de așezarea geo-strategică deosebită și va cunoaște o prosperiate remarcabilă până la începutul secolulului VII p.Chr. când incursiunile avaro-slave vor conduce la prăbușirea administrației romane în provincia Scythia Minor. Reluarea locuirii pe ruinele anticului AEGYSSUS se produce în contextul revenirii Imperiului Bizantin la Gurile Dunării, la sfârșitul secolului X și va dura, cu unele întreruperi, pe parcursul secolelor următoare.

Principala activitate desfășurată în cadrul proiectului o constituie organizarea cercetărilor arheologice la AEGYSSUS, în parteneriat cu unitățile de învăţământ din judeţul Tulcea şi persoanele implicate în activităţile de voluntariat, în vara anului 2016.

Pe parcursul cercetărilor arheologice vor avea loc următoarele activități adiacente priectului:

  • o serie de lecții tematice prin care se prezintă elevilor din unitățile de învățământ din municipiul și județul Tulcea metodele şi tehnicile de cercetare arheologice în situl AEGYSSUS;
  • organizarea unor vizite ghidate pentru turiști, prin care colectivul de cercetare va prezenta principalele descoperiri din zona arheologică Parcul Monumentul Independenţei;

În acest demers, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea colaborează cu o serie de instituții de cercetare și învățământ superior din România și din Europa: Institutul de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași, Società Friulana di Archeologia (Udine, Italia), Università Degli Studi di Udine (Italia), Ludwig-Maximilians Unversität München (Germania).

 

Finanțator: Consiliul Local al Municipiului Tulcea

Partener și cofinanțator: Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea