”Pe Dunăre, de la izvoare la vărsare”

În cadrul manifestărilor organizate de Ziua Marinei Române și Zilele Municipiului Tulcea, în ziua de 15 august 2018, începând cu ora 10.00, pe faleza Dunării, se va desfăşura activitatea ”Pe Dunăre, de la izvoare la vărsare”.

Organizatori: Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea, în parteneriat cu Universitatea ”Friedrich-Alexander” Erlangen-Nürnberg și Asociația Pro Noviodunum.

Evenimentul face parte din proiectul cultural ”Istoria retrăită”, ediția a III-a, finanţat de Consiliul Local Tulcea.

 

Ce spun organizatorii:

”O echipă a Universității ”Friedrich-Alexander” din Erlangen-Nürnberg (Germania), condusă de prof. univ dr. Boris Dreyer, vine la Tulcea pentru a face o reprezentaţie pe Dunăre cu o ambarcaţiune reconstruită folosind tehnici antice după planurile unei epave din epocă romană, cu dimensiunile de 15,70 m lungime, 2,70 m lățime, 3,20 m înălțime. Iniţiativa colegilor germani se încadrează într-o serie de evenimente organizate cu prilejul celei de-a 275-a aniversări a Universității ”Friedrich-Alexander” din Erlangen-Nürnberg.

Prin proiectul ”Istoria retrăită”, ediția a III-a, ne dorim să redăm publicului larg câteva momente istorice, să contribuim la educarea comunității și în special a elevilor/tinerilor, în spiritul și respectul valorilor trecutului față de tradițiile militare.

Reconstituirea prezenței romane pe Dunăre, cu o liburnă romană va debuta la Cetatea Noviodunum (Isaccea) în data de 12 august 2018, în cadrul activității ”Picnic la Cetate”,  acțiune susținută de Primăria orașului Isaccea.”