O nouă expoziție temporară la Centrul Muzeal Ecoturistic DELTA DUNĂRII

Climate changeInstitutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați

Expoziția ”Impactul  schimbărilor climatice asupra ecosistemelor”

la Centrul Muzeal Ecoturistic DELTA DUNĂRII

În perioada iulie – octombrie 2016, la Centrul Muzeal Ecoturistic DELTA DUNĂRII din str. 14 Noiembrie, nr. 1 publicul este invitat să vizioneze expoziția temporară ”Impactul  schimbărilor climatice asupra ecosistemelor”, organizată în parteneriat cu WWF România și cofinanțată de S.C. Mocanu & Co SRL Tulcea și S.C. Magicland SRL Tulcea.

Ce spun organizatorii:

 ”Creșterea temperaturii aerului peste normal, fenomenele meteo extreme, topirea calotei glaciare, creșterea nivelului oceanelor sau dispariția unor specii sunt realități semnalate tot mai frecvent  în mediile de informare în masă, ce stârnesc îngrijorare deopotrivă factorilor de decizie, organizațiilor ecologiste și oamenilor responsabili, de pe întreaga planetă.

 Acestea sunt, de fapt, principalele efecte asupra sistemului natural și cel economic determinate de schimbările petrecute în sistemul climatic al Pământului, cauzate de încălzirea globală și implicit de activitățile antropice. Necesitatea reducerii drastice a emisiilor de gaze cu efect de seră, în vederea stabilizării concentrației acestor gaze în atmosferă, care să împiedice influența antropică asupra sistemului climatic și de a da posibilitatea ecosistemelor naturale să se adapteze în mod natural, este problema majoră a omenirii.

 Ecosistemele, viața sălbatică și oamenii sunt capabile a se adapta schimbărilor climatice ce apar de-a lungul unor perioade mari de timp. Chiar dacă cercetătorii nu au căzut de acord asupra rapidității cu care vor avea loc schimbările climatice, totuși impactul activităților umane asupra climei va pute fi măsurat peste câteva decenii și nu secole sau milenii. Ceea ce pentru multe specii de plante și animale poate însemna sfârșitul existenței lor.

 Încălzirea globală și impactul acesteia asupra principalelor tipuri de ecosisteme naturale este tema noii expoziții propuse publicului vizitator la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării. Expoziția este un demers ce se alătură campaniei de informare și conștientizarea publică inițiată de mai multe organizații din lume, fiind totodată o invitație la reflecție  asupra atitudinii fiecăruia dintre noi față natura care ne înconjoară și în care trăim.”

(Dr. ing. Cristina Dinu – șef serviciu Centrul Muzeal Ecoturistic DELTA DUNĂRII)