NOAPTEA CERCETATORILOR si la TULCEA

noaptea-cercetatorilorNoaptea cercetatorilor este un proiect initiat de Uniunea Europeana, care se desfasoara in toate tarile membre si afiliate, cu scopul de a promova stiinta si cercetatorii in randul publicului larg.

Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generatie catre activitatea de cercetare, de a incuraja o cariera in acest domeniu si de a creste recunoasterea publicului larg fata de munca nevazuta a cercetatorilor.

Incepand cu anul 2006, Noaptea cercetatorilor este un proiect de sine statator din seria actiunilor Marie Curie si s-a bucurat de un success ce creste de la an la an. In 2010, s-a desfasurat in peste 600 de locatii in 250 de orase, din 33 de tari europene.

In 2011 orasele partenere din Romania sunt: Alba Iulia, Bucuresti, Constanta, Drobeta-Turnu Severin, Hunedoara, Medias, Ploiesti, Sfantul Gheorghe, Sibiu, Sinaia, Targoviste, Tulcea, Vaslui, Zarnesti. In cifre, 2011 mai inseamna: peste 150 de elevi care au studiat peste vara impreuna cu profesorii lor, peste 40 de cercetatori implicati, 25 de echipe in concurs, mai mult de 10 muzee, peste 10 institutii de invatamant, autoritati publice locale si centre comerciale.

Noaptea cercetatorilor se desfasoara anual in a treia vineri a lunii septembrie, in muzee si institute sau centre de cercetare. Intr-un cadru informal, tinerii discuta cu cercetatorii, descoperind atat realizarile ce schimba lumea si multitudinea de aplicatii ce ne fac viata mai usoara, cat si povestile personale din spatele muncii lor. In acest an, evenimentul are loc simultan in 800 de locatii din 320 de orase europene, in 32 de tari.

Romania este si in acest an parte a acestui program, cu 14 orase participante. Detalii despre activitati si program se regasesc pe www.noapteacercetatorilor.eu si pe pagina de Facebook a evenimentului.

Aflata la a cincea editie in Romania, Noaptea Cercetatorilor isi doreste sa prezinte fata umana a cercetatorului. Incearca astfel sa dezvaluie tinerilor ca a fi cercetator este un ideal ce poate fi atins. Vrem ca tinerii sa se convinga astfel ca, pana la urma, cercetatorii sunt <<oameni obisnuiti ce fac lucruri neobisnuite>>. Noaptea Cercetatorilor a avut doua etape: cea de vara, in care tineri din toata tara au pregatit proiecte pentru sectiunea de concurs si evenimentul propriu-zis din luna septembrie.