MOULIN ROUGE la Casa Avramide

Moulin RougePe 20, 21 și 22 martie 2015, orele 18.00, în cadrul Cinematecii de Artă, la Casa Avramide din str. Progresului nr. 32 va avea loc proiecția filmului Moulin Rouge (1952), ficțiune despre cunoscutul artist francez Henri de Toulouse-Lautrec.

Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec Monfa s-a născut în Albi, Tarn, în regiunea Midi-Pyrénées a Franței, fiind primul născut al Contelui Alphonse și Contesei Adele de Toulouse-Lautrec. Endogamia practicată de familia sa aristocratică (descendenți ai conților de Toulouse), nu și-a lăsat efectele să întârzie. Din părinți veri primari, Henri s-a născut cu o boală genetică, la vremea aceea necunoscută și care astăzi îi poartă numele. La vârsta de 13 ani și-a fracturat piciorul stâng, iar la 14 ani pe cel drept. Însănătoșirea nu a decurs normal, dezvoltarea părții inferioare a corpului stagnând, astfel încât la maturitate, torsul său era cel al unui adult, iar picioarele cele ale unui copil, de numai 70 cm lungime.

Din cauza inabilității fizice de a participa la activități specifice unui bărbat de vârsta sa, Henri s-a dedicat în întregime artei. A devenit un important pictor post-impresionist, un ilustrator art nouveau și litograf.

Toulouse-Lautreca fost atras de Montmartre, o zonă a Parisului faimoasă pentru viața boemă și bântuită de artiști, scriitori și filozofi. A petrecut mult timp în bordeluri, de multe ori locuind efectiv acolo pentru săptămâni la rând, devenind confidentul prostituatelor pe care le-a pictat și desenat în timp ce munceau sau se odihneau.

Cea mai mare parte a vieții sale de adult, Toulouse-Lautrec a fost alcoolic. A murit din cauza unor complicații cauzate de alcoolism și sifilis, la Castelul Malrome, proprietatea familiei sale, cu trei luni înainte de a împlini 37 de ani.

De-a lungul carierei sale, care a durat mai puțin de 20 de ani, Henri de Toulouse-Lautrec a creat 737 de pânze, 275 de acuarele, 363 de printuri si postere, 5084 desene, câteva obiecte din ceramica și vitralii, și un număr necunoscut de lucrări pierdute.

Filmul propus spre vizionare, o capodoperă apreciată cu premii consacrate și nominalizări, realizat în 1952, în regia lui John Huston, dramatizează un episod din viața artistului, în care acesta trebuie să găsească și să păstreze un echilibru între abilitățile sale artistice, numele și poziția socială a familiei sale și sentimentele personale de dragoste pentru o femeie de stradă întâlnită întâmplător lângă renumitul cabaret Moulin Rouge.

 

Intrarea liberă.