Lucrarea LUNII SEPTEMBRIE 2021 la Muzeul d Artă

SEPTEMBRIE 2021. Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2, invită vizitatorii să contemple opera „Țărănci”- ulei/ carton, aparținând colecției de pictură, lucrare al cărui creator este Camil Ressu (n. 28 ianuarie 1880, Galați – d. 1 aprilie 1962, București).

 

S-a aplecat să zugrăvească şi să interpreteze viaţa noastră românească, singura viaţă adevărat românească, a ţăranului închis între ape, codri, ceruri şi vatră”, scria Tudor Arghezi despre pictura lui Camil Ressu.

Pictorul Camil Ressu s-a născut la Galați și este fiul unui magistrat integru, de la care moștenește dârzenia în convingeri și dragostea pentru cei mulți și necăjiți, însușiri ce emană din arta sa sobră și de un caracter atât de personal. El este omul concretului, al adevărului vieții, arta sa nu este pitorească și nici nu caută să epateze.

Și-a început studiile în anul 1887 în București, la Școala de Arte Frumoase, unde i-a avut ca profesori pe Eugen Voinescu, G.D.Mirea, C.I.Stănescu. În perioada 1889-1902 își continuă studiile la Iași cu pictorul Gheorghe Popovici. Aici, încă din primul an de studii, el are colegi de atelier pe Ion Theodorescu, Gheorghe Petrașcu, Steriadi și Sava Hentia. Ulterior pleacă la studii în Germania la Akademie der Kunst din Munchen. Aici frecventează ateliere ale pictorilor, muzee, se informează asupra picturii germane clasice și moderne din acea perioadă. În perioada 1902-1908 pleacă la Paris la Academia Julian, în atelierul lui Jean Paul Laurens. Are colegi pe Samuel Mutzner, N.Darascu, J.Al.Steriade. Perioada de șapte ani cât a stat în Franța a însemnat pentru Ressu maturizarea pregătirii sale ca pictor. Întors în țară, preocupat de probleme sociale, aderă la mișcarea progresistă a vremii, se înscrie în Partidul Social Democrat din România.

Adeziunea pictorului Camil Ressu la ideile politice militante se concretizează în colaborarea sa la o serie de reviste: ,,Furnica”, ,,Cronica”, ,,Facla”, ziarul ,,Adevărul”. Desenele sale satirice devin comentarii ale evenimentelor politice de atunci. Din anul 1910, el se îndreaptă spre pictură și participă cu lucrările sale la o serie de expoziții ale ,,Tinerimii artistice” și în ,,Saloanele oficiale” precum și în expoziții colective din țară și străinătate. Expoziții personale ale pictorului au loc în București, în anul 1914 și 1955. În anul 1917 înființează la Iași Asociația Arta Română, împreună cu pictorii Nicolae Dărăscu, Ștefan Dumitrescu și cu sculptorii Cornel Medrea și Dimitrie Paciurea. În anul 1930 este numit profesor la Școala de Arte Frumoase din București, apoi rector, dar demisionează în anul 1941.

 

Camil Ressu „are meritul de a fi scris un nou capitol în pictura românească, într-o perioadă dominată de influenţa unor personalităţi precum Nicolae Grigorescu sau Ştefan Luchian”.( Mircea Deac)

 

 

Surse: https://destepti.ro/pictorul-camil-ressu-si-operele-sale , https://editiadedimineata.ro/intre-ape-codri-ceruri-si-vatra-taranii-lui-ressu/