Lucrarea LUNII OCTOMBRIE la Casa Avramide

Casa Avramide din str. Progresului, nr.32, invită publicul să aprecieze ”Mangal” (vas metalic în care se aprind cărbuni şi care serveşte iarna pentru încălzit celor care se află în aer liber), obiect realizat într-un atelier balcanic, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

 

„Bunul este un mangal cu piese lipsă. Mangalul este alcătuit din bază (picior) și corp (vatră). Piciorul are forma unui trunchi de con, bombat inferior. El este decorat cu cercuri concentrice obținute prin modelare și incizare. Deasupra lui urmează vatra, care acționa și ca bol de cenușă. Ea are formă semisferică, inspirată după un bulb. Superior este prevăzută cu două mânere și o bancă, pe care se sprijinea capacul. Piciorul și torțile sunt prinse cu nituri. Mânerele sunt turnate și se mișcă pe un ax. Forma lor este neregulată, inspirată după frunze.”

(Daniela Iacoblev-Barău, Muzeograf IA, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean, ICEM Tulcea)

Obiectul face parte din colecția de artă decorativă orientală a Muzeului de Artă Tulcea este expus la Casa Avramide în cadrul expoziției temporare „Vase pentru foc”.