LUCRAREA LUNII NOIEMBRIE 2023 la Muzeul de Artă

În luna noiembrie 2023, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2, publicul poate admira „Petrina” (acvaforte pe hârtie, 1998), autor – Teodor Hrib (n. 1946).

Lucrarea face parte din colecția de grafică a Muzeului de Artă Tulcea și poate fi vizionată numai pe parcursul lunii noiembrie.

”Teodor Hrib a debutat ca grafician la sfârșitul anilor ’70, staționând în limitele acestui domeniu mai mult de un deceniu.

Dupa ’89, creația sa – a cărei valoare va fi recompensată cu diverse distincții și premii – avea să trăiască o adevarată metamorfoză. O schimbare ce implica lărgirea registrului expresiv și regândirea ariei tematice; astfel, substratul oniric, suprarealist (v. Adrian Guta, Arta, 4, 1984) al lucrarilor din prima perioadă (Obsesie, litografie, 1981), face loc unor teme de angajament (în afara politicului) alimentate de realitatea șocantă a anilor ce au urmat Revoluției. Exponent al unei arte antropomorfe, artistul conferă actualității abrutizante, marcate de violentă, o dimensiune mitică.”

Definitoare pentru activitatea sa ulterioară sunt pictura de factura primitivă, care evocă nostalgia paradisulului, și sculptura sa cinetică (serie de sculpturi-asamblaje mobile cu intervenții cromatice).

Pictura lui Teodor Hrib reactivează o serie de motive simbolice și mitologice cu o lungă istorie în cultura vizuală universală precum pomul vieții, spațiul sacru, omul arhetipal (Adam si Eva), reluate în formulari simplificate, de un cromatism adesea exuberant, aflate intr-un raport oscilant cu pictura naivă, kitsch-ul, etc. (Muntele, u/c, 1993). Alteori imaginile amintesc de universul tehnicist al lui Juan Gris, fiind, în acelasi timp, raportabile la propria sculptură.”

 

Teodor Hrib despre Teodor Hrib: https://www.youtube.com/watch?v=UP4LeRCILh8

 

Sursa : https://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/pseudorobotii-lui-teodor-hrib-3080475