LUCRAREA LUNII MAI LA MUZEUL DE ARTĂ

lucrarea lunii maiPe parcursul lunii MAI, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona lucrarea lui Iosif Iser, Bătrâni la cafenea, aparținând colecției de grafică modernă și contemporană.

Iosif Iser s-a născut la 21 mai 1881, în Bucureşti, în familia negustorului Alexandru Rubinsohn, naturalizat Alexandru Iosif. Urmează cursurile şcolii primare la Piteşti şi liceul la Ploieşti. Din şcoala primară datează prietenia cu poetul Ion Minulescu. Pasiunea pentru desen a dezvoltat-o în timpul liceului când obişnuia să realizeze copii după ilustraţii din reviste, prin intermediul cărora, expunându-le în vitrinele librăriilor, a reuşit să-şi câştige o oarecare faimă în Ploieşti. Studiază pictura la Academia de Artă din München (1900) și publică desene satirice în revistele de stânga „Jugend” şi „Simplizissimus”. În 1904 revine în țară, unde deschide prima sa expoziție personală cu desene și uleiuri și continuă să publice desene satirice cu iz politic.

În 1908 pleacă în Franţa unde frecventează Academia liberă Rançon din Montmartre, Humbert din Montparnasse şi lucrează în muzeele pariziene. Începe să publice grafică în „Le Témoin”şi „Le Rire”. În scurt timp de integrează cercurilor moderniste pariziene şi se împrieteneşte cu Picasso, Derain, Marquet, Juan Gris, Dunoyer de Segonzac. Întors în Bucureşti, în 1909, organizează la Ateneul român o expoziţie alături de Derain, Forain si Galanis, prima manifestare de artă modernă din România. Expoziţia nu a avut ecou foarte mare în acel moment, critica şi publicul român fiind încă reticente la noile viziuni artistice.

Începând 1910 începe să frecventeze colonia artistică de la Balcic, apucându-se de pictură. Este fascinat de exotismul oriental şi realizează un număr mare de compoziţii cu portrete de tătari. Este perioada în care pictează schematic, apelând la o paletă sobră, plată, fără interes pentru volum.

Primul Război Mondial, la care participă, îl impresionează profund și este motivul creării de opere artistice cu soldați și prizonieri de război.În 1919 face o scurtă călătorie la Constantinopol de unde se întoarce cu un număr impresionat de lucrări. Deschide o expoziţie la Sala Mozart, „Bosfor – Cornul de aur – Curtea de Argeş”, bine-primită de critica de artă.

În imediata apropiere a celui de-al doilea război mondial călătoreşte mult, diversificându-şi tematica. Devine tot mai preocupat de figura umană, realizând nenumărate compoziţii cu portret, folosindu-se de orice pretext pentru a include personaje în arta sa, fără să se plafoneze.

Curios şi adaptabil, Iosif Isera fost permanent preocupat să experimenteze şi să-şi înnoiască limbajul plastic. După perioada celui de-al doilea război mondial, perioadă în care suferă din cauza antisemitismului şi marginalizării forţate din cauza originii sale etnice defavorabile regimului de extremă dreaptă, artistul se orientează firesc spre directivele noului regim comunist, care promitea egalitate socială, indiferent de religie sau etnice.

Moare la București, pe 25 aprilie 1958.

Lucrarea Bătrâni la cafenea, realizată în 1937, aparține perioadei 1920-1944, cea în care talentul de colorist îl depăşeşte pe acela de desenator, lăsându-se condus mai mult de sensibilitate. Este o etapă subtilă în care artistul se lasă condus de armonii cromatice.

Culoarea are o adâncă parte sufletească, ea e un proces dramatic între pictor şi lumea dinafară….”

(Iosif Iser, interviu acordat revistei Flacăra)

Sursa: http://www.j-art.ro/artist.php?uid=10