LUCRAREA LUNII IUNIE 2023 la Muzeul de Artă

În luna iunie 2023, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2, publicul poate admira „Bust Vasile Alecsandri” (teracotă, 1884), al cărui autor este Ion Georgescu (1856-1898).


Lucrarea face parte din colecția de sculptură a Muzeului de Artă Tulcea și este expusă permanent.

”Ion Georgescu este considerat primul sculptor modern român.

  A studiat la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti, cu Karl Storck, apoi la Paris, unde a ţinut o legătură strânsă cu intelectualii români progresişti. La Paris a fost distins cu o medalie pentru lucrarea „Rugăciunea unui copil”. A fost şi profesor la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti, unde i-a avut pe elevi pe Frederic Storck, D.Mirea, etc. Cele mai cunoscute lucrări ale artistului sunt statuile lui Gheorghe Lazăr şi Pache Protopopescu din Bucureşti, statuia lui Gheorghe Asachi din Iaşi.

 Ion Georgescu a fost un artist complex, abordând mai toate genurile sculpturii (portret, compoziție statuară, monumente, relief), ca și pictura în ulei și în acuarelă, fiind implicat direct și în sfera învățămîntului artistic.”

 

Surse: https://www.revistaromaniamare.ro/sculptorul-ion-georgescu–artistul-complet-vi , http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ion_Georgescu