Lucrarea Lunii Ianuarie la Muzeul de Artă

LUCRAREA LUNII IANUARIE 2015Pe parcursul lunii ianuarie, La Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona o lucrare în ton cu anotimpul, ulei pe pânză, intitulată Iarna, al cărui autor este artistul Dimitrie Gheaţă.

Dumitru Ghiață s-a născut pe 22 septembrie 1888 la Colibași, județul Mehedinți și a decedat pe 3 iulie 1972 la București. Operele sale sunt în cea mai mare parte peisaje și naturi moarte.

În 1908, cu ajutorul unui unchi, viitorul pictor Dumitru Ghiață ajungea în București, pentru a ocupa postul de laborant la Institutului condus de doctorul Ioan Cantacuzino. Această întâlnire a fost una norocoasă pentru Ghiață, căruia doctorul Cantacuzino i-a oferit, în afara slujbei, o cameră la subsolul clădirii Institutului. Mai mult, doctorul devenit un adevărat protector, i l-a prezentat pe tânărul laborant pictorului Arthur Verona. Acesta, surprins de pasiunea pentru arta plastică a lui Ghiață, l-a îndrumat pentru o perioadă de trei ani, ajutându-l să-și dezvolte talentul nativ.

În 1913-1914, tot prin intermediul lui Cantacuzino, Dumitru Ghiață a primit o bursă la Paris, unde a urmat cursurile Academiei Ranson și Academiei Delecluze. Aici s-a familiarizat cu tehnicile post-impresioniste, pe care le va asimila într-o manieră personală în lucrările sale: naturi moarte, peisaje și compoziții în culori sobre, cu influențe din arta populară.

Viziunea post-impresionistă însuşită în timpul studiilor la Paris, a fost integrată de D. Ghiaţă într-o concepţie artistică personală. Peisajele şi portretele sale sunt susţinute de un desen stilizat cu o anume “asprime”. Astfel, autorul reușește să construiască o structură puternic articulată a întregii compoziţii, cu un vizibil caracter monumental.