Lucrarea Lunii Februarie la Muzeul de Artă

Lucrarea lunii februariePe parcursul lunii februarie, La Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona o lucrare din 1985 a cunoscutului artist Constantin Găvenea, Trandafiri galbeni,aparținând Colecției de grafică modernă și contemporană.

Constantin Găvenea s-a născut în 28 mai 1911, în satul Sf. Vasile, comuna Chioara, județul Ialomița. Rămas orfan de tată în Primul Război Mondial, este crescut de mamă, în casa scriitorului Nestor Urechia, profesor la Școala de Poduri și Șosele din București. Elisabeta Găvenea se află în serviciul familiei Urechia și aici fiul ei ia primul contact cu artele frumoase prin intermediul lui Aimee, fiica lui Nestor Urechia. Studiind artele la Paris și continuând să picteze în casa tatălui, ea este primul artist pe care-l întâlnește Constantin Găvenea. Tot în casa lui N. Urechia, viitorul artist îl cunoaște pe Nicolae Tonitza. Dat fiind că talentul tânărului Găvenea devenise cunoscut în perioada studiilor de la Școala normală de învățători din Ploiești, este încurajat să urmeze artele frumoase de către Costin Petrescu și Camil Ressu. Din cauza dificultăților materiale, renunță la studiile artistice și alege să urmeze cariera de învățător prin diferite sate din țară. La Sarichioi, județul Tulcea, funcționează până în 1942. Ca artist rămâne autodidact. Până în 1967, funcționează ca profesor de desen și modelaj la Secția de arte plastice a Școlii de muzică din Tulcea. Expune constant la saloanele de artă și deschide numeroase expoziții personale, în România și peste granițe. Critici renumiți, precum Ion Frunzetti, Dan Grigorescu, Andrei Pleșu, Radu Ionescu, Cornel Radu Constantinescu îi comentează elogios aparițiile pe simeze. Leagă prietenie trainică cu Corneliu Baba, după cum ne mărturisesc astăzi fotografiile din atelier.

În cenușiul trist al iernii, câteva momente în compania Trandafirilor galbeni readuc pulsul exuberant al vieții în vene, soarele în privire și liniștea în suflet.