LUCRAREA LUNII FEBRUARIE 2024 la Muzeul de Artă

În luna FEBRUARIE 2024, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2, publicul poate admira „Valea Șușiței” (ulei/carton, 1923), al cărei autor este Ion Theodorescu-Sion (1882 – 1939).

Lucrarea este clasată în categoria Fond a Inventarului patrimoniului cultural național mobil și face parte din colecția de pictură a muzeului. Bunul este prezentat în expoziția permanentă intitulată „Arte și influențe în Dobrogea”.

”Ion Theodorescu-Sion a marcat, prin opera sa, un moment important în arta românească, fiind puternic legat de mișcările unioniste care au precedat Primul Război Mondial. Părinții săi au venit din Ardeal și s-au stabilit în zona Brăilei, dar rudele lor au rămas peste Carpați și cea mai mare dorință a lui Sion a fost ca întreaga sa familie să fie reunită în aceeași țară.

 În timpul Primului Război Mondial, Sion a luptat în Dobrogea și pentru apărarea orașului Iași, după ce Bucureștiul a fost ocupat de trupele inamice. În arta sa și-a exprimat toate aceste aspirații. A călătorit în Ardeal și a pictat portretele țăranilor din zonele natale ale părinților săi, a desenat pe front scene de război și a încercat să imprime un specific românesc picturii sale, concepând compoziții monumentale pe această temă.

Sion a fost un pictor extrem de sofisticat, cu studii de artă realizate în România și completate la Paris, fiind un mare admirator al poeților români Alexandru Macedonski și Ion Minulescu, dar și al scriitorilor francezi Paul Valéry și Marcel Proust.”

 

Sursa: https://spotmedia.ro/stiri/timp-liber/de-la-braila-la-paris-cine-a-fost-artistul-ion-theodorescu-sion-si-de-ce-merita-sa-vedem-cea-mai-ampla-expozitie-organizata-vreodata-in-romania