Lucrarea LUNII DECEMBRIE la Muzeul de Artă

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să vizionați

 Lucrarea Lunii DECEMBRIE la Muzeul de Artă

 Pe parcursul lunii DECEMBRIE, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2 publicul poate viziona lucrarea artistului Dimitrie Ghiață (1888-1972), „Peisaj de iarnă”, aparținând colecției de pictură modernă și contemporană.

 Dimitrie Ghiață s-a născut pe 22 septembrie 1888 la Colibași, județul Mehedinți și a decedat pe  3 iulie 1972 la București. Operele sale sunt în cea mai mare parte peisaje și naturi moarte.

În 1908, cu ajutorul unui unchi, viitorul pictor Dumitru Ghiață ajungea în București, pentru a ocupa postul de laborant la Institutului condus de doctorul Ioan Cantacuzino. Această întâlnire a fost una norocoasă pentru Ghiață, căruia doctorul Cantacuzino i-a oferit, în afara slujbei, o cameră la subsolul clădirii Institutului. Mai mult, doctorul devenit un adevărat protector, i l-a prezentat pe tânărul laborant pictorului Arthur Verona. Acesta, surprins de pasiunea pentru arta plastică a lui Ghiață, l-a îndrumat pentru o perioadă de trei ani, ajutându-l să-și dezvolte talentul nativ.

În 1913-1914, tot prin intermediul lui Cantacuzino, Dumitru Ghiață a primit o bursă la Paris, unde a urmat cursurile Academiei Ranson și Academiei Delecluze. Aici s-a familiarizat cu tehnicile post-impresioniste, pe care le va asimila într-o manieră personală în lucrările sale: naturi moarte, peisaje și compoziții în culori sobre, cu influențe din arta populară.

”Ghiaţă aparţine curentului tradiţionalist: în tabloul lui se pot observa formele simplificate, fiind foarte legat de viaţa ţărănească, de tradiţionalism.”

                                                                                                                                                                                                                                (Doina Păuleanu)