Lansarea proiectului EUROPOLIIS la Muzeul de Istorie și Arheologie

Miercuri, 12 iunie  2013, la Muzeul de Istorie si Arheologie din Parcul Monumentul Independentei a avut loc lansarea proiectului cultural EUROPOLIS. Initiata de un colectiv entuziast de specialisti din cadrul aceluiasi muzeu, aplicatia a fost aprobata pentru finantare de catre Administratia Fondului Cultural National, in sesiunea I/2013.Alaturi de partenerii sai, Muzeul National al Literaturii Romane Bucuresti, Biblioteca Oraseneasca Sulina si Directia Judeteana Galati a Arhivelor Nationale, Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, in calitate de aplicant principal, isi propune sa evidentieze, ca model de buna practica, relatia de colaborare, interactiune si cooperare continua a diverselor grupuri culturale, etnice, religioase din Sulina secolului al XIX-lea si de la inceputul secolului XX. Obiectivul general al proiectului este promovarea interculturalitatii si a comunicarii interculturale prin intermediul patrimoniului cultural existent la Sulina.

Derulat pe o perioada de sase luni (mai – noiembrie 2013), proiectul vizeaza ca obiective specifice:

  • cunoasterea contributiei culturale si istorice a comunitatilor etnice  existente la Sulina sfarsitului de  secol  XIX si  de la inceputul secolului  XX.
  • cresterea gradului de constientizare a locuitorilor din Sulina asupra rolului major al etniilor la dezvoltarea orasului.

Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea consemneaza

  • sprijinirea dialogului intercultural  pentru prevenirea alterarii sau a pierderii valorilor cultuale  specifice comunitatilor etnice.Imaginile si informatiile privind contributia culturala si istorica a comunitatilor etnice la dezvoltarea celui mai estic oras al tarii vor fi sintetizate si valorificate prin realizarea unui album si a unei expozitii ce va fi itinerata la Sulina, Tulcea si Bucuresti, pentru informarea publicului.Dincolo de valorificarea patrimoniului cultural multietnic, prin prisma expozitiei propuse, proiectul urmareste sa creeze un spatiu de dialog multicultural, care sa faciliteze pe viitor intalnirile intre membrii acestor comunitati din orasul Sulina.

Mult succes!