Lansare de CARTE la Casa Avramide

Lansare Carte octombrie 2013Joi, 3 octombrie 2013, ora 18.00, la Casa Avramide din str. Progresului nr. 32, cu participarea lui Mihai Marinache, Marius Vasileanu si Constantin Ajder, va avea loc lansarea volumului V din ciclul Nae Ionescu si discipolii sai in arhiva securitatii: Mircea Vulcanescu, realizata de cercetatoarea Dora Mezdrea.

Dora Mezdrea, cercetator la Muzeul National al Literaturii Romane, s-a nascut in 1959 si a absolvit Facultatea de Filologie de la Universitatea din Bucuresti in 1982. Pana in 1989 a fost profesoara, apoi redactor si traducator. In 1994 a inceput cercetarea arhivelor in cautarea amanuntelor pana atunci ascunse despre filozofii perioadei interbelice romanesti, indeosebi despre Nae Ionescu. A elaborat mai multe editii din scrierile autorilor romani interbelici: Simion Mehedinti, I.G. Savin, Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu, Vasile Bancila, D.C. Amzar.

Ciclul Nae Ionescu si discipolii sai in arhiva securitatii dezvaluie o parte nestiuta a biografiei discipolilor lui Nae Ionescu. Filozoful, logicianul, pedagogul si jurnalistul Nicolae C. Ionescu (Nae Ionescu) s-a nascut in 1890 la Braila. Orientarea sa filozofica a fost numita trairism. A stiut sa adune in jurul sau si sa eleveze o pleiada de membri ai generatiei de aur interbelice a literaturii si gandirii romanesti precum Mircea Eliade, Mircea Vulcanescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Vasile Moisescu si George Murnu. In anii 1930 a fost puternic implicat in politica, sustinandu-l initial pe Regele Carol al II-lea si apoi Miscarea legionara. A murit la Baneasa, in 1940.
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea anunta
Urmare a unei munci de cercetare de ani de zile in arhivele securitatii, Dora Mezdrea ofera publicului niste documente impresionante, care intregesc imaginea unui regim totalitar in relatia sa cu intelectualii. Dupa Nae Ionescu, Mircea Eliade, Octav Onicescu si Constantin Noica, volumul V il aduce in atentia publicului pe Detinutul criminal de razboi Vulcanescu Mircea.

Un renumit sociolog spunea ca un popor care isi macina elitele implicit renunta la istorie. Demersul Dorei Mezdrea se adreseaza constiintei noastre:
Nu vreau sa vorbesc aici despre lipsa de disponibilitate, in general, a societatii romanesti fata de elitele sale exterminate. Dar daca vom continua sa ne exterminam elitele, vom renunta nu numai la istorie, vom renunta nu numai la fiinta noastra, ci vom renunta pur si simplu sa fim.

Sursa:
http://www.humanitas.ro/dora-mezdrea,
http://ro.wikipedia.org/wiki/Nae_Ionescu,
http://www.mnlr.ro/ro-magazin-detalii-56-nae_ionescu_si_discipolii_sai_in_arhiva_securitati.html, s.a.