In memoriam SOFIA VRABIE. Din dragoste de etnografie si cultura

Sofia VrabieMiercuri, 6 noiembrie 2013, ora 13.00, la Muzeul de Etnografie si Arta populara din str. 9 Mai nr.2, va avea loc evenimentul IN MEMORIAM SOFIA VRABIE. DIN DRAGOSTE DE ETNOGRAFIE SI CULTURA.

Sofia Vrabie s-a nascut la Ismail, Basarabia, 22 septembrie 1928, in familia lui Sava Colocsas si a fost crescuta si educata de familia invatatorilor Vasile si Zenovia Vrabie. A inceput studiile secundare la Liceul Sf. Sava din Ismail. S-a refugiat in Ardeal si a terminat liceul Iulia Hasdeu din Lugoj. Dupa terminarea liceului, desi avea inclinatii catre artele frumoase, s-a inscris si a absolvit Facultatea de Stiintele Naturii – Geografie la Universitatea  Dr. Victor Babes din Cluj cu calificativul „diplomat universitar” in specialitatea zoologie.

A lucrat ca textilist, pedagog, etnolog, parazitolog, entomolog.

A semnat si a publicat articole in revistele de specialitate: Analele stiintifice ale Institutului de Cercetare si Proiectare Delta Dunarii Tulcea, Alcedo, Jurnalul de Tulcea si in volumele: Actualitati in epidemiologia antropozoonozelor (1972) si Contributii la studiul rezervorului natural de leptospire (1973). Articolele sale se refera la istoria si cultura Dobrogei de Nord, protectia mediului, pescuitul in Delta Dunarii, piscicultura.

Pentru activitatea de cercetare  a primit doua medalii, in 1971 si 1972, prin decretul Consiliului de Stat al R.S.R.
A scris Sfinxul Deltei. Municipiul Tulcea – Ghid turistic, publicat la Harvia in anul 2005, rod al unei activitati indelungate de cercetare si documentare.

Printre realizari se numara si expozitiile personale de fotografie, filatelie, sculptura in os, modelaj in lut.

S-a stins din viata pe 29 octombrie 2012.

Participantii la evenimentul comemorativ vor putea viziona obiecte care i-au apartinut, unele dintre ele realizate de dumneaei, si pe care le-a donat institutiilor de cultura tulcene.

Da. Orice ma facea si ma face sa ma simt fericita. Chiar si asta-noapte, cand m-am trezit si am gasit in cartea Dacia preistorica a lui Ovid Densusianu –  pe care o mai rasfoisem decuseara pentru ca sa ma documentez pentru ghidul la care lucrez – informatia pe care o cautasem. Fericirea este mereu aproape. Nu trebuie sa lasi clipa sa treaca. Panait Cerna spunea cand era in impas: „rabda ca acusi vine fericirea”. Si mai spunea ca fericirea este o statuie nedezvelita pe care o vede  doar cel ce o dezveleste cu propriile-i forte. Fericirea  pentru mine este oricare dintre momentele in care ma simt bine si in care simt ca mi-am largit nivelul cunostintelor. Asa se poate trece prin viata mai usor si lumea se vede parca altfel…

(interviu luat de Tania Nicolescu in anul 2010, in Revista Literara Visul)

Pentru informatii suplimentare va puteti adresa la sediul Muzeului de Etnografie si Arta Populara, str. 9 Mai nr. 2, tel. 0240 516204.