„Fost-a nunta mare-n sat” Magia întemeierii – Nunta

afis nunta MEAPMiercuri, 27 februarie 2013, ora 13, sunteti invitati la Muzeul de Etnografie si Arta Populara pentru:

  • Vernisajul expozitiei Fost-a nunta mare-n sat. Magia intemeierii – Nunta
  • Moment artistic pregatit de Ansamblul Folcloric Doruletul, coordonat de prof. coregraf Stefan Coman

Expozitia prezinta secvente din obiceiurile si traditiile legate de nunta la romani – ceremonialul intemeierii unei noi familii. Vizitatorul poate afla despre semnificatia si simbolurile acestui eveniment. Sunt prezentate: petitul – inceputul ritualului intemeierii, logodna – legamantul de intemeiere, pomul de nunta – pomul destinului, zestrea – plecarea din casa parinteasca, masa mare – magia darului, legatoarea miresei – trecerea in randul femeilor.

Si a vazut-o la fantana / Cu cobilita dupa mana, / Si a vazut-o-n sezatoare /Si-n hora cea de sarbatoare /A vazut-o si-a-ndragit-o / Si-a venit de a petit-o

Asta zi ii zi sfanta / Pentru miri si lumea canta / Si ureaza sanatate / Sa le dea Domnul de toate / Si ureaza fericire / Si pentru voi multumire!

Atmosfera magica a intemeierii familiei in care veti fi introdusi de cadrul expozitional va fi intregita prin virtuozitatea membrilor binecunoscutului ansamblu Doruletul, un partener devenit traditional al evenimentelor organizate de Muzeul de Etnografie si Arta Populara.