Expozitie și lansare de carte armană la Casa Avramide

lansare carte armanaSambata, 30 martie 2013, ora 17.00, Casa Avramide din str. Progresului nr.32, va asteapta sa participati la:

Lansarea la Tulcea a cartii Aromanii pretutindeni, nicaieri/Armanjlji iutsido, iuva de Nicolas Trifon, traducere din limba franceza de Adrian Ciubotaru

Vernisajul Expozitiei de Carte Armana.

Nicolas Trifon, eseistul, scriitorul si editorul de limba franceza de origine romana si etnie aromana s-a nascut in 1949 la  Bucuresti. S-a stabilit in 1977 in Franta, unde si-a sustinut la Ecole des hautes études en sciences sociales in 1983 teza de doctorat in lingvistica cu titlul Des blagues: masses parlantes et rhétorique marxiste-léniniste de pouvoir, o teza despre limba de lemn. Este un militant pentru libertate, prezenta permanenta in mass media, participant  activ in anii 1980 la retelele de solidaritate cu miscarile sociale din tarile comuniste si cu victimele represiunii. Actualmente, face parte din comitetul de redactie al revistei Au sud de l’Est si al publicatiei on line Courrier des Balkans.
Preocupat de chestiunile nationale si de problemele din Balcani, Nicolas Trifon, membru al Asociatiei francezilor aromani, a participat incepand din 1993 la activitatile diasporei pentru recunoasterea drepturilor culturale ale comunitatilor aromane din Grecia, Albania, Republica Macedonia, Bulgaria si Romania, precum si la initiativele privind consolidarea emanciparii majoritatii romanofone din fosta republica sovietica Moldova.
Expozitie si lansare de carte armana la Casa Avramide
Prima editie a cartii Aromanii pretutindeni, nicaieri/Armanjlji iutsido, iuva , titlul de la acel moment fiind Les Aroumains: un peuple qui s’en va, s-a lansat in 2005. Pe 23 noiembrie 2012, la Targul de Carte Gaudeamus 2012 este lansata traducerea in limba romana a lui Adrian Ciubotaru editata de Editura Cartier din Republica Moldova.

Nicolas Trifon reuneste esentialul din cunostintele privind originea si istoria aromanilor pana la renasterea culturala din ultimii ani. Inscriind demersul sau in centrul dezbaterilor privind fenomenul national, el demonstreaza pozitia unica a acestui popor in raport cu criteriile care au devenit dominante incepand cu secolul al XIX-lea. (Jean-Arnault Dérens, Le Monde diplomatique, in decembrie 2005.)

Pentru un sfarsit de saptamana armanesc, mergeti sambata la Casa Avramide!