Expoziția Delta Dunării, perspective noi la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării

Danube Delta mission Rewilding EuropeÎncepând cu 17 iunie 2014, la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din str. 14 Noiembrie nr. 1bis, poate fi vizionată expoziția Delta Dunării, perspective noi, o expoziție de fotografie Rewilding Europe și WWF-România vernisată în cadrul Festivalului PELICAM 3.

Fundația Rewilding Europes-a înființat în 2011, în Germania, a fost inițiată de WWF Netherlands, ARK Nature, Wild Wonders of Europe și Conservation Capital și are ca misiune să redea sălbăticiei 1 milion de hectare de teren european până în 2020. Zonele țintă sunt: Vestul Iberiei, Apeninii Centrali, Delta Dunării, Carpații Occidentali și Meridionali, Velebit și Munții Rodopi. Pentru fiecare din aceste zone există parteneri locali, iar pentru Delta Dunării aceștia sunt: Programul WWF – Dunăre – Carpați, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării  și Primăriile Sfântu Gheorghe și C.A. Rosetti, la care se adaugă sectorul guvernamental și privat, Consiliile Județene, asociațiile de vânătoare și instituții academice precum ICAS.

Despre expoziție și autori… redăm cuvintele organizatorilor PELICAM:

Din filme de obicei reținem cadre care ne marchează, ne hrănesc imaginația și ne dau o perspectivă nouă asupra lumii în care trăim. În cadrul Festivalului Internațional Pelicam, Rewilding Europe și WWF-România propun o călătorie prin Delta Dunării în 40 de cadre, pentru a aduce publicul mai aproape de deltă și pentru a-l încuraja să pornească în propria expediție. Fotografiile realizate de Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers și Cristian Mititelu-Răileanu vă vor ghida prin adâncurile Dunării cu sturioni, pe luciul apei cu nuferi, prin pădurea Letea cu stejarii ei vechi, prin cotidianul vieții din Deltă, până în văzduh, deasupra coloniilor de pelicani. Aceste imagini spun povestea uneia dintre zonele unde propunem o inițiativă nouă pentru conservare, în care oamenii protejează și trăiesc în armonie cu natura sălbatică.

„Valorile naturale ale Deltei Dunării au fost pentru mult timp subestimate și utilizate prea puțin. Încă sunt. În ciuda faptului că Delta este una dintre cele mai extraordinare atracții naturale ale continentului nostru, foarte puțini au fost vreodată acolo! Ca fotograf, vreau să fiu unul dintre cei care spune lumii poveștile din Deltă. Vă invit să vă bucurați de imaginile noastre și nu uitați să rezervați o excursie aici”, spune Staffan Widstrand, fotograf profesionist, care este, în același timp, membru fondator și Director de Marketing și Comunicare al inițiativei Rewilding Europe. Staffan este, de asemenea, câștigătorul a numeroase competițiide fotografie și literare, fondator al Centrului Național Suedez de Informare despre Carnivore, membru fondator al “Ligii Internaționale de Fotografi din Conservare” (ILCP)  și director al inițiativei de conservare Wild Wonders of Europe. Staffan este și membru al Societății de Ecoturism Suedeze.

In urma misiunii subacvatice din 2013, fotograful Magnus Lundgren declara că „după mii de scufundări peste tot în lume, când am intrat în Delta Dunării a fost ca și când aș fi pătruns în o cu totul altă lume. Ca să fiu sincer, am rămas atât de impresionat. Varietatea atât de mare a habitatelor, toate în diferite forme de consolidare și vegetația subacvatică creau niște peisaje de vis pe care nu le-am mai văzut niciodată”. Fotograful suedez a primit numeroase distincții, printre care Wildlife Photographer of the Year (WPY), medalia de argint la World Championship of Underwater Photography, Mauritius, 2007, Best in show la Wetpixels DEEP Indonezia, iar fotografiile sale au fost publicate de revista National Geographic. În prezent, el este unul dintre cei patru directori ai Wild Wonders of Europe.

Biologul Florian Möllers s-a specializat în reportaje în care documentează relația de multe ori ambiguă dintre om și natură, producând cărți și expoziții educative. Munca sa a fost recompensată în competiții internaționale, cum ar fi WPY, distincție pe care a obținut-o de mai multe ori. Florian este membru al ILCP și din 2007 este directorul de comunicare al Wild Wonders of Europe.

Pentru Cristian Mititelu-Răileanu pasiunea pentru fotografie completează perfect activitatea din teren, el urmărind îndeaproape evoluția familiei de castori din Delta Dunării. Primele clipuri video au fost obținute în urma acțiunii de monitorizare începute în aprilie a.c. în complexul lacustru Somova – Parcheș. „E minunat să îi observăm în realitate, la scurt timp după ce am reușit să îi vedem, pentru prima oară, filmați de camerele infraroșu. Să vezi cum s-au adaptat, pentru că nivelul apei a crescut mult de la filmare, să vezi câți locatari clandestini are cuibul castorilor, de la șerpi, la păsări. O dovadă a impactului pozitiv pe care îl au asupra biodiversității”, a adăugat Cristian Mititelu-Răileanu, coordonator local al proiectului în Delta Dunării.

Pentru o incursiune în sălbăticie, vizitați Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării!

Sursa: http://www.rewildingeurope.com/