Marți, 6 august 2024, la ora 18.00, la Casa Avramide din str. Progresului, nr.32 va avea loc vernisajul expoziției de fotografie ”Oameni și delte”, cuprinzând lucrări ale artistului fotograf Dragoș Lumpan.
Ce spune artistul:
”În 2023 și anul acesta am făcut fotografii în Delta Dunării și în deltele Kızılırmak și Ebru. Deltele sunt asociate în general cu flora și fauna. Acest lucru este confirmat de o simplă căutare pe Google Images. Pentru toate cele trei delte pe prima pagină cu rezultate nu apar localnici; puținii oameni care apar sunt turiști. „Oameni și delte” observă locuitorii din aceste delte, mediul în care trăiesc, viața lor obișnuită.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Centrul de Fotografie Documentară, GeoEcoMar, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, Librăriile Cărturești,
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul-Atelier “Școala de la Piscu”, PostModernism Museum,
Primăria comunei C.A. Rosetti, Primăria comunei Chilia Veche, Primăria comunei Sfântu Gheorghe, Revista Zeppelin, SC Ivan Pescar srl”
”Dragoș Lumpan a terminat Teologie și apoi Cinematografie. Un parcurs profesional la care nu multă lume s-ar aștepta. Și cu toate astea, lui Dragoș i-au plăcut ambele teritorii. Dar a trebuit să aleagă unul dintre ele și a rămas în zona artistică. Primele fotografii le-a făcut pe film și le-a developat pe la 14 ani. Pasiunea pentru cinematografie a venit puțin mai târziu. Astăzi, spune povești prin intermediul aparatului său. În filmele și în fotografiile sale îi place să surprindă oamenii în mediul lor normal și să surprindă, cât mai aproape, atmosfera acelor vieți. Așa a ajuns să cunoască ciobani din peste 6 ţări (România, Turcia, Grecia, Albania, Italia și Țara Galilor) și să străbată alături de ei peste 50.000 de kilometri parcurşi. Sau să trăiască alături de oamenii din Delta Dunării și să le cunoască viața care este cu mult mai mult decât „șablonul general este: omul din Deltă este pescarul care pescuiește, bea, doarme și cam asta este tot ce poate să facă”.
Surse: https://www.facebook.com/events/1527263034533411?ref=newsfeed , https://life.ro/cum-treci-de-la-teologie-la-cinematografie-si-fotografie-povestea-lui-dragos-lumpan-de-la-transhumanta-la-oamenii-din-delta/