„Exponatul lunii februarie la Muzeul de Artă”

Exponatul lunii februarie 2013Stefan Luchian este pictorul care l-a facut pe Nicolae Grigorescu sa exclame: In sfarsit, am si eu un succesor! si pe care Iosif Iser il socotea cel mai roman dintre pictorii nostri.

Nascut la 1 februarie 1868, la Stefanesti, un sat (astazi oras) in judetul Botosani, Stefan Luchian a dominat pictura romaneasca de la inceputul secolului al XX-lea, continuand pe calea deschisa de Grigorescu si Ion Andreescu. Farmecul simplu al peisajelor de pe malul Prutului si-a pus amprenta asupra biografiei lui Luchian, temperament dinamic, al carui elan exprimand bucuria pe care o trezeste contactul cu lumina pura a zilei, a fost frant, prematur, in 1916.
(sursa: http://www.daciccool.ro/oameni/personalitati/1327-stefan-luchian-maretia-artistica-nascuta-din-durere)

Lucrarea Garoafa are ea singura puterea de a sadi in privitor un inefabil si pretios ciob de caldura, o dulce rana de neuitare. Este Luchian in deplinatatea sa, ori mai curand Luchian singur, dincolo de elegantele bine alese ce ar fi trait alta data aluzii asociative. Garoafa sugereaza gracilitate, singuratate si se inalta semet intr-o atmosfera inchisa degajand o forta expresiva de mare vibratie cromatica.

Sunteti asteptati timp de o luna pentru o clipa de calm si seninatate la Muzeul de Arta, str. Grigore Antipa nr. 2, tel. 0240 513249.