Exponatul lunii aprilie la Muzeul de Arta

In luna aprilie 2013 Muzeul de Arta, din str. Grigore Antipa nr. 2, va ofera spre contemplare lucrarea Personaj in interior de Theodor Pallady.

Theodor Pallady s-a nascut in aprilie 1871 la Iasi si a murit in august 1956 la Bucuresti. Nepotul diplomatului Neculai B. Cantacuzino a copilarit atat la Perieni (Tutova), unde parintii sai aveau o mosie, cat si la Iasi. A urmat liceul ,,Sf. Gheorghe“ din Bucuresti si, la dorinta parintilor, s-a inscris la Scoala de Poduri si Sosele, pe care a parasit-o, mutandu-se la Politehnica din Dresda. Intre 1887 si 1889 studiaza ingineria, luand in acelasi timp lectii de desen si pictura cu Erwin Oehme, care, recunoscandu-i inzestrarea artistica, il sfatuieste sa plece la Paris.  Acolo, la Paris, Pallady a inceput studiile cu pictorul Aman Jean si s-a inscris la Scoala de Arte Frumoase, cunoscand atelierele renumitilor pictorii francezi, profesori ai scolii, lucrand in atelierul lui Gustave Moreau impreuna cu alti talentati iubitori ai penelului si avandu-l coleg pe Henry Matisse, cu care a ramas prieten intreaga viata.

Debuteaza in anul 1900, la Expozitia Universala de la Paris, cu lucrarea „Fiul risipitor“. A pictat mult si a desenat si mai mult peisaje, femei in interior, nuduri, naturi moarte si autoportrete. A expus la Paris, Londra, Bucuresti, la Venetia. La implinirea a 85 de ani, in 1956, a primit titlul de Maestru emerit al artei. (http://www.artfact.com/artist/pallady-theodor-j600mumqzg, http://www.ziarullumina.ro/file-de- oveste/theodor-pallady-pictorul-uitat-al-iasului, http://ro.wikipedia.org/wiki/Theodor_Pallady)

Lucrarea propusa este una reprezentativa  pentru opera lui Pallady, ea se inscrie in seria picturilor sale ce descriu un interior perfect echilibrat, lipsit de tensiuni si conflicte, in care personajul este o femeie relaxata in postura si imbracaminte, dar total angajata intr-un dialog cu sine.

Pentru mine, sa pictez este o necesitate in fiecare moment al vietii mele. O necesitate dureroasa de ma confesa intr-o maniera sincera si neiertatoare.

Pictura mea este jurnalul zilnic al vietii mele. (Theodor Pallady, 1931)

Veniti in aprilie la Muzeul de Arta si aruncati o privire in jurnalul lui Theodor Pallady!
Cine stie? Poate veti descoperi un fragment din jurnalul propriu…

afis theodor pallady