Evenimente dedicate itelienilor din Romania la Casa Avramide

emigrare integrareSambata, 25 mai, la ora 16.00, la Casa Avramide din str. Progresului nr. 32 vor avea loc doua evenimente dedicate italienilor din Romania si organizate in parteneriat cu Primaria Municipiului Tulcea, Complexul Europolis, Ansamblul artistic Baladele Deltei, Primaria Comunei Greci si Scoala Gimnaziala Greci: O Vernisajul expozitiei De la Emigrare la Integrare O Prezentarea cartii-album Italienii din Romania. O istorie in imagini

Prezenta italienilor in Romania este mult mai semnificativa decat apare in multe din materialele specifice minoritatilor editate in ultimul timp. Integrarea aproape totala, favorizata si de marea  asemanare dintre cele doua natiuni a fost un factor important care a facut ca o comunitate cu un specific autentic sa se disipeze si sa traiasca intr-o armonie totala cu comunitatea majoritara. Prezenta  lor specifica se simte si azi in Bucuresti, Brasov, Caracal, Falticeni, Roman, Tulcea, Iasi, Campulung-Muscel, Ploiesti, Pitesti, Arad, Calafat, Sulina, Turnu Severin, Bacau, Neamt, Cluj, Bistrita, Suceava etc.

Italienii in Romania au imbratisat diverse activitati si meserii inca din Evul Mediu: muzicieni, actori, medici, ziaristi, pictori, oameni de litere, profesori. Un descendent de imigranti italieni, Theodor  Rosetti, a fost un jurist si om politic roman, prim-ministru al Romaniei in perioada 1888-1889 si membru de onoare al Academiei Romane.

Printre personalitatile italiene din Romania se numara: Adrian Marino, Antonio, Alfonso si Carlo Cirillo, Vintila Cossini, Altieri Zanvettor, Florin Bogardo, Mansi Barberis, Sorana Coroama-Stanca, Alexandru Pesamosca, Ivanca Olivotto, Amelio Olivotto, Livio Bellegante, Mansi Barberis, Nicolo Girardi, Dante Viecelli, Virgil Toso, Puschiazis Vicenzo, Madalina Coracin, Mihaela Profiriu Mateescu-Culluri, Horia Moculescu, Misu Fotino, Ileana Stana-Ionescu, Angela Tomaselli, Cristian Topescu, enumerandu-i laolalta, doar pe cativa dintre cei cunoscuti sau mai putin cunoscuti, dar care au in comun aceeasi origine.

Asociatia Italienilor din Romania – RO-AS.IT. – a fost infiintata in anul 1993, la Suceava, din initiativa unui grup de descendenti ai emigrantilor italieni stabiliti in zona Bucovinei, cu mult entuziasm si daruire, cu dorinta explicita de a reface unitatea comunitatii italienilor din Romania, a carei viata a fost franta de vitregiile istoriei din ultimii 50 de ani (premergatori lui 1989).  Obiectul de activitate consta in prezentarea de filme documentare, in organizarea de expozitii de fotografie, grafica si pictura, de cursuri de limba, cultura si civilizatie italiana etc. In foarte scurt timp, un numar mare de persoane a aderat la acest proiect, care a crescut in anvergura de la an la an.

Sa mergem Sambata la Casa Avramide sa-i cunoastem pe italienii dintre noi!

Sursa:
http://www.roasit.ro/, http://ro.wikipedia.org/wiki/Italienii_din_Rom%C3%A2nia

Catalina Popa – Responsabil Relatii Publice
Tel./ fax: 0240 515866; relatiipublice@icemtl.ro