El și Ea în lumea animală

EL și EAÎn perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din str. 14 Noiembrie nr. 1bis, publicul este invitat să vizioneze expoziția temporară El și Ea în lumea animală, organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa București.

Exponatele sunt mamifere, păsări, amfibieni şi insecte din patrimoniul Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării și Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.

Ce spun organizatorii:

În lumea vie, indiferent despre ce organism vorbim, întotdeauna se formează cuplul EL și EA, mascul și femelă, cei doi precursori ai vieții.

Diferențele sexuale variază foarte mult de la o specie la alta, dar se întâlnesc și în cadrul aceleiași specii. Aceste diferențe apar ca o adaptare fie pentru selecția sexuală, reflectată în culori și penaje exotice, fie în luptele pentru dominare, reflectată în mărimea ori prezența unor părți ale corpului folosite în aceste confruntări.

În ceea ce privește mărimea și comportamentul, diferențele dintre mascul și femelă variază, fără să fie însă o regulă. La insecte, păianjeni, pești, păsări de pradă și mamifere, există specii la care femelele sunt mai mari decât masculii. La unele specii, contribuția masculului se termină la sfârșitul împerecherii, în timp ce la altele, masculul îngrijește puii.

Expoziția cuprinde 36 perechi din cele mai variate specii şi medii de viaţă… câteva dintre cuplurile lumii vii la care întâlnim diferenţe între mascul şi femelă.