Dansul vopselei cu apa

Dansul vopselei cu apaVineri, 17 mai 2013, ora 17.00, la Casa Avramide din str. Progresului nr.32 va avea loc vernisajul unei expozitii de arta ebru, intitulata Dansul Vopselei cu Apa.

Arta Ebru e reprezentativa pentru cultura traditionala turceasca, fiind cunoscuta si sub denumirea de Foita turceasca.
Ea a aparut pentru intaia oara in orasul Buhara din Turkistan, imprastiindu-se mai apoi in intreg Imperiul Otoman. Nu se poate preciza data exacta a aparitiei artei Ebru, insa se presupune ca aceasta isi are originile in secolele IX-X. Motivul pentru care nu se stie perioada exacta este acela ca artistii de Ebru nu-si semnau lucrarile si nu precizau nici data.
Ebru este arta de a desena pe apa si consta in imprastierea pe suprafata apei a vopselei lichide, cu ajutorul careia se pot realiza diverse forme florale sau geometrice, care mai apoi sunt transpuse pe hartie. La realizarea desenului se foloseste vopseaua de pamant, guma arabica, tulpina de trandafir, parul de cal si pigmentul de plante. In trecut, Ebru era utilizata pentru infrumusetarea unor opere stravechi. In prezent, picturile Ebru sunt inramate si folosite cel mai adesea la decorarea peretilor incaperilor.

Ebru este o arta daruita de turci intregii lumi. Ebru te invata in primul rand sa fii calm, te dezvolta. Ebru te detaseaza de cotidian, te transfera in alte lumi si iti ofera liniste sufleteasca.