Concursul Internațional “Sărbătoarea Paștelui în ochii copiilor” 2014

Iata ca a venit vremea sa anuntam castigatorii Trofeelor Sarbatoarea Pastelui in ochii copiilor 2014. Juriul a avut dificila sarcina de a desemna doi laureati (unul din Romania si altul din strainatate) din cei peste 500 inscrisi. Criteriile de acordare a acestor premii de excelenta au fost: tehnica (acuratetea, dificultatea acesteia), virtuozitatea (atentia la detalii, respectarea canoanelor estetice / religioase / artistice),  viziunea artistica si promovarea traditiei pascale locale.Trofeul concursului pentru concurentii din Romania merge catre Atelierul de iconografie al Muzeului de Etnografie Brasov. Sub coordonarea doamnei Dorina Dutkay, micii artizani au realizat prin creatiile lor o unitate structurala: reprezentarea iconografica (conform canoanelor icoanei pe sticla) a secventei pascale Florii – Duminica Tomei.

Trofeul concursului pentru concurentii din strainatate a fost acordat participantilor de la Salantai Art School din Lituania. Neda Varpukauskaite si Gabija Gembutaite au prezentat intr-o viziune artistica interesanta aspecte legate de Florii (verbos – ramuri de salcie sfintite) si de Pasti. Elevele au lucrat in tehnica grataj (tehnica suprarealista ce consta in zgarierea cu un obiect ascutit a unor portiuni din materialul preparat, rezultat in urma intaririi hartiei cu guas si acoperirii ulterioare cu tus negru).

Concurs-Paste-2014-1

Acest concurs a debutat, in 2010, din initiativa muzeografilor Muzeului de Etnografie si Arta Populara. Pe atunci se adresa colaboratorilor / partenerilor din scolile regiunii Dobrogea. In anul 2011 a fost organizat la nivel national, iar in 2012 a fost prima editie internationala.

La organizarea editiei din 2014 au colaborat trei organizatii: Muzeul de Etnografie si Arta Populara Tulcea, din cadrul Institutului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, Asociatia Folkloriamo Martisor Rovigo – Italia si Asociatia ACASA Zaragoza Spania.

Fiecare dintre cei trei organizatori a fost centru de primire, de evaluare, jurizare si premiere a lucrarilor cat si de valorificare expozitionala a acestora.

Perioada desfasurarii pentru 2014 este intre 25 martie – 30 mai 2014. O selectie a lucrarilor participante la concurs este postata pe blogul MEAP: http://meaptulcea.wordpress.com/category/sarbatoarea-pastelui-in-ochii-copiilor-2014-2/

La Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Tulcea s-au inscris peste 500 de participanti din Romania (34 de judete Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita – Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Calarasi, Caras – Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea si din Bucuresti), la care se adauga peste 10 participanti din: Republica Moldova, Spania, Italia (provincia Rovigo), Ucraina (regiunea Herson), Bulgaria si Lituania.

S-au distins lucrari realizate cu migala, talent si cu o viziune artistica deosebita a creatorilor, din urmatoarele categorii:

• eseu fotografic: Olga Zavalniuk – Ucraina; Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu, Cluj-Napoca (clasele a XI-a A si a XII-a A)
• icoane: pe sticla (Atelierul de iconografie al Muzeului de Etnografie Brasov, cadru coordonator: Dorina Dutkay), lemn (cea realizata de Carla Maria Biltac – Craiova) si panza (Popa Erminia Petra – Craiova).
• desene de inspiratie religioasa sau traditionala; grafica (Liceul Tehnologic Ion Nistor Vicovu de Sus, Liceul Teoretic Grigore Moisil Tulcea, Colegiul Economic Virgil Madgearu, Ploiesti; Gimnaziul Nr. 7 Chisinau, Republica Moldova)
• lucrari de creatie plastica (Scoala Gimnaziala Ploscuteni; Salantai Art School Lituania; Scoala Gimnaziala Unirea, comuna Branistea, jud. Galati; Scoala Gimnaziala Sf. Cuvioasa Parascheva, comuna Smardan, jud. Galati; Scoala Gimnaziala Nr. 1, comuna Sendreni, jud. Galati)
• oua decorate sau incondeiate (Liceul Tehnologic Ion Nistor Vicovu de Sus, Scoala Gimnaziala Nr. 1 Vicovu de Sus,  Scoala Gimnaziala Nr. 18 Jean Bart Constanta, Scoala Gimnaziala Jurilovca)
• butaforii (Colegiul Economic Virgil Madgearu Ploiesti; Gradinita cu P.P. si P.N. Crai Nou, Ploiesti, jud. Prahova; Liceul de Arte George Georgescu Tulcea; Scoala Gimnaziala Gheorghe Banea, Macin, jud. Tulcea; Scoala Constantin Gavenea Tulcea etc.)

Castigatorii Trofeului Concursului Sarbatoarea Pastelui in ochii copiilor 2014 sunt: Atelierul de iconografie al Muzeului de Etnografie Brasov si Salantai Art School Lituania.

Concurs-Paste-2014-2