Concursul EU NU SUNT O COPIE ….. SUNT ORIGINALUL

Lucrarea-lunii-martie-2014In luna martie 2014, la Casa Avramide din str. Progresului nr.32 va avea loc un nou concurs din seria EU NU SUNT O COPIE … SUNT ORIGINALUL. De data aceasta, provocarea pentru pictorii amatori va fi reproducerea/recrearea Lucrarii lunii martie: tabloul Vas cu flori galbene.

Theodor Pallady s-a nascut in aprilie 1871 la Iasi si a murit in august 1956 la Bucuresti. Nepotul diplomatului Neculai B. Cantacuzino a copilarit atat la Perieni (Tutova), unde parintii sai aveau o mosie, cat si la Iasi. A urmat liceul ,,Sf. Gheorghe“ din Bucuresti si, la dorinta parintilor, s-a inscris la Scoala de Poduri si Sosele, pe care a parasit-o, mutandu-se la Politehnica din Dresda. Intre 1887 si 1889 studiaza ingineria, luand in acelasi timp lectii de desen si pictura cu Erwin Oehme, care, recunoscandu-i inzestrarea artistica, il sfatuieste sa plece la Paris.  Acolo, la Paris, Pallady a inceput studiile cu pictorul Aman Jean si s-a inscris la Scoala de Arte Frumoase, cunoscand atelierele renumitilor pictorii francezi, profesori ai scolii, lucrand in atelierul lui Gustave Moreau impreuna cu alti talentati iubitori ai penelului si avandu-l coleg pe Henry Matisse, cu care a ramas prieten intreaga viata.

Debuteaza in anul 1900, la Expozitia Universala de la Paris, cu lucrarea „Fiul risipitor“. A pictat mult si a desenat si mai mult peisaje, femei in interior, nuduri, naturi moarte si autoportrete. A expus la Paris, Londra, Bucuresti, la Venetia. La implinirea a 85 de ani, in 1956, a primit titlul de Maestru emerit al artei.
Regulamentul concursului

1. Se pot inscrie atat elevi din ciclurile gimnazial sau liceal de la unitatile scolare din judet (inclusiv Liceul de Arta) cat si pictori amatori de toate varstele.

2. Inscrierile se fac printr-un e-mail transmis la atelieruldepictura33@yahoo.ro  sau arta@icemtl.ro sau telefon 0240 513249. Datele minime pe care mesajul trebuie sa le contina se refera la: nume, prenume, varsta, contact (telefon si eventual e-mail).

3. Se vor constitui, in functie de inscrieri, maxim doua grupe de cate 10 persoane. Concursul se va desfasura la Casa Avramide astfel: Grupa I: 20 martie – orele 15:00, Grupa II: 21 martie – orele 15:00.

4. Fiecare participant va primi de la organizatori tot instrumentarul necesar (inclusiv sevalet si planse pentru sevalet, culori, pensule etc.) si va realiza reproducerea Lucrarii lunii martie, Vas cu flori galbene.

5. Lucrarea lunii martie va fi expusa pe toata perioada desfasurarii concursului in fata concurentilor.

6. Lucrarile executate vor alcatui o microexpozitie ce va fi deschisa la CASA AVRAMIDE (ART CAFE) in perioada 24 martie – 24 aprilie;

7. Lucrarea castigatoare va fi declarata cea care va intruni cele mai multe voturi ale vizitatorilor.

Relatii suplimentare: 0240 513249