Concert DINU LIPATTI

lipattiLuni, 18 martie 2013, ora 18,30, la Palatul Copiilor din str. Ctin. Dobrogeanu Gherea nr. 4A, Orchestra de camera a Filarmonicii Oltenia va sustine un concert aniversar Dinu Lipatti.

Mihai Ungureanu – pian, Corina Stanescu – pian si Ovidiu Gorun – vioara, vor interpreta compozitii Dinu Lipatti si George Enescu.

Pe 19 martie 2013 se implinesc 95 de ani de la nasterea extraordinarului pianist, compozitor si pedagog roman Dinu Lipatti. Tatal violonist, elevul lui Pablo Sarasate, mama renumita pianista Ana Lipatti, nasul George Enescu – care ii si indruma primii pasi in lumea muzicii. Urmeaza Conservatorul din Bucuresti si dupa Concursul International de Pian de la Viena din 1934 (unde obtine locul al doilea), este invitat de Alfred Cortot la Paris pentru a studia la Ecole Nationale de Musique. Anul 1936 marcheaza inceputul carierei de pianist, iar intre 1944 si 1949, pe langa multimea de recitaluri si concerte, este profesor la Conservatorul din Geneva. Aprecierile celor care l-au cunoscut, care i-au ascultat concertele si inregistrarile, celor care i-au fost profesori, colegi, elevi vorbesc despre o personalitate coplesitoare prin bunatate, un aristocrat de cea mai aleasa simtire care, prin temperament, era incapabil de vulgaritate in gandire sau fapta. Bolnav de leucemie, cel despre care s-a spus ca este un artist de o spiritualitate divina, isi sfarseste existenta pe 2 decembrie 1950 la Geneva.
(http://www.atheneum.ca/content/eroul-necunoscut-dinu-lipatti, http://www.icr.ro/praga/martie/martie-calendar-muzical-dinu-lipatti.html)

In simplitatea si seriozitatea cu care Dinu trata viata, se afla adevaratul secret al artei sale. Ca toate spiritele adevarate care lumineaza lumea, Dinu era inainte de toate un om, un adevarat om, foarte autentic si foarte uman.

Filarmonica Oltenia a fost fondata in 1904 prin decret regal si reorganizata in 1947, activitatea sa prestigioasa nemaiavand nevoie de nici o prezentare. Despre Mihai Ungureanu vorbesc de la sine aprecierile criticii interne si internationale: considerat
unul dintre cei mai buni pianisti din tara sa, este un muzician perfect, nu o persoana inzestrata doar sa cante la pian, ca sa aiba o profesie. El transpune instrumentul in sonoritati diferite, muzica sa are un colorit propriu, inconfundabil, o tenta proprie cu treceri exceptionale de la tonalitati delicate pana in fortissimo, transmitandu-se emotii din ce in ce mai profunde. (http://www.gds.ro/Cultura/2005-11-24/Pianistul+Mihai+Ungureanu+-+nume+de+rezonanta+internationala). Pianista Corina Stanescu si violonistul Ovidiu Gorun au un portofoliu bogat si sunt apreciati in toate aparitiile concertistice.

Pasionatii de superlativ sunt asteptati la un concert exceptional luni seara, la Palatul Copiilor!

Biletele se gasesc la Agentia Teatrului Jean Bart. Rezervari la tel: 0240 532.115
Pret: adulti – 10,5 lei; elevi, studenti, pensionari – 8,4 lei.