Case la Turtucaia – Lucrarea lunii Noiembrie la Muzeul de Arta

Lucrarea lunii Noiembrie la Muzeul de ArtaIn luna Noiembrie 2013, Muzeul de Arta din str. Grigore Antipa nr.2 aniverseaza pictorul Constantin Artachino, atragand atentia asupra picturii sale Case la Turtucaia.

Pictorul Constantin Artachino, nascut pe 7 noiembrie 1870 la Giurgiu provine dintr-o familie originara din portul Artachi de la Marea Marmara si care s-a refugiat la Bucuresti in 1877, la izbucnirea Razboiului de Independenta. Dupa ce a absolvit 4 clase primare, parintii l-au inscris la Scoala de Comert, unde profesorii i-au descoperit aptitudinea lui pentru desen. Cu sprijinul material din partea unui unchi a inceput sa urmeze, concomitent cu Scoala de Comert, si scoala de Belle Arte sub indrumarea pictorilor Theodor Aman si George Demetrescu Mirea. Dupa ce a primit o bursa de 4 ani pentru studii in strainatate, din partea bancherului Zerleti, a plecat la Paris unde s-a inscris la Academia Julien si a studiat cu L. Doucet, Cormot, W. Bouguereau si Brantôt lucrand la Fontainebleau si Barbizon. In perioada studiilor a vizitat orasele Venetia si Milano, iar mai tarziu, Londra. Ramanand fara bursa, a fost nevoit sa revina in Romania, unde a expus si a reusit sa vanda multe lucrari.

In 1896, lucrarile fiindu-i refuzate la Salonul Oficial, expune la  Expozitia artistilor independenti, al carei manifest era semnat de Stefan Luchian, alaturi de Constantin Artachino, Al. Bogdan-Pitesti si Nicolae Vermont. In 1897 participa la infiintarea Societatii pentru dezvoltarea artelor in Romania – „Ileana”,
„Ileana”, iar in 1901 la infiintarea societatii Tinerimea artistica care pleda pentru o arta realista, pentru subiecte luate din viata taranilor, a oamenilor de rand. Pentru arta sa, a primit Medalia clasa I pentru pictura la Salonul oficial din 1913.

A fost profesor la Scoala de Arte Frumoase din Iasi si la Scoala de Belle Arte din Bucuresti, unde a predat pana in anul 1935.

A murit in 1954, 9 februarie, la Bucuresti.

Un tablou fara intrebari, indoieli si conflicte, Case la Turtucaia aduce liniste si armonie interioara. Casele sunt lipite una de alta, luminate de un soare decis, dar nu belicos. Totul e calm, ordonat si curat, un instantaneu al vietii domestice bine asezate de acum un secol, intr-o localitate aflata la granita dintre Romania si Bulgaria.

Cine ar crede, privind acest tablou, ca aceeasi strada, aceleasi case, au fost martorii luptei dramatice si sangeroase din 1916, in care romanii au fost invinsi de trupele bulgare si germane, peste 6000 de romani pierzandu-si viata si alti 28000 fiind luati prizonieri?

Toate trec, spun inteleptii.

Pana trece Noiembrie, Vizionati Casele de la Turtucaia!