Caravaggio la Casa Avramide

CaravagioPublicul amator de arta si film este invitat Joi, 12 septembrie, ora 18.00, la Casa Avramide din str. Progresului nr. 32, pentru a viziona filmul Caravaggio, realizat in 1986 in regia lui Derek Jarman.

Ribera, Vermeer, Georges de La Tour si Rembrandt nu ar fi putut exista niciodata fara el. Iar Delacroix, Courbet si Manet ar fi fost cu totul diferiti.      Roberto Longhi

Traind acum 400 de ani, in timpul Contra Reformei, in timpul lui Shakespeare, Caravaggio a pictat scene a caror lumina inspira regizori de film ai zilelor noastre. Obisnuiti cu imagini si filme de inalta calitate, este dificil pentru noi sa concepem efectul pe care realismul sau l-a avut in timpul in care a trait. Fiecare dintre lucrarile sale a starnit un scandal, si fiecare ne bantuie cu intriga sa chiar si astazi.
Contributia lui Caravaggio a fost astfel incat, in timp ce multi artisti l-au urmat obsesiv, altii, cum ar fi Poussin, au declarat ca a venit sa distruga arta.
Pana in secolul al 19-lea multi biografi si cercetatori de arta au ignorat lucrarile sale.
Astazi, dupa ce atata cerneala a curs pentru scrierea de carti despre Caravaggio, picturile sale sunt subiectul unor dezbateri atat de aprinse, si cu greu mai mult de 60 de picturi ii sunt atribuite cu certitudine.

Filmul Caravaggio este o repovestire a vietii pictorului din secolul al 17-lea, celebru prin tablourile sale geniale si aproape blasfematoare, precum si prin flirturile sale cu lumea interlopa a acelor vremuri. Pentru aceasta pelicula, regizorul Derek Jarman a castigat  doua premii la Berlin in 1986, intre care Ursul de Argint si un premiu la Istanbul in 1987.

Lasati-va prinsi in intriga unei vieti de-acum 400 de ani Joi seara, la Casa Avramide!