Autoportret de Magdalena Radulescu – Lucrarea lunii August la Muzeul de Arta

In luna AUGUST 2013, Muzeul de Arta din str. Grigore Antipa nr. 2 aduce in atentia publicului un Autoportret, lucrare reprezentativa pentru pictorita Magdalena Radulescu, cea despre care Isabel del Rio spune: Eleganta si delicata, a fost foarte apreciata pentru ca a introdus in pictura europeana spiritualitatea traditionala romaneasca….

Dincolo de parcursul biografic si sofisticatele interpretari ale operei sale artistice, Magdalena Radulescu… Era frumoasa , era plina de viata, radea , vorbea repede. Cind intra de pe strada era ca o furtuna, aducea cu ea tumultul strazii, lumea toata, intra cu ea in atelier. Cind incepea sa picteze tacerea devenea sfasietoare si toata lumea pe care o adusese cu ea, agitatia si parfumul strazilor ii umpleau panzele. (Eugenia Dumitriu)

Autoportretul de la Muzeul de Arta este portretul unei Doamne. O Doamna intr-o atitudine retinuta si sobra, bogat imbracata si impodobita, a carei tinuta princiara este inveselita doar de podoaba sagalnica a florilor: una alba, pura si invoalta, iar cealalta, discreta si de un rosu sangeriu. Chipul sau nu poarta nici macar umbra zambetului, e numai seriozitate si hotarare. Doar mainile, desi incrucisate a odihna si fermitate, vorbesc, in agitatia lor, despre tinerete, frumusete, gratie si neastampar.
Nu stiu de ce, dar privind-o, nu simti bucurie sau incantare, ci te atrage cu forta unui mister nedeslusit din alte vremuri.

Pictura este muzica. O muzica de carnaval pe care o asculti si despre care presupui ca este cantata in basme cu domnite sau in povesti orientale, o muzica pagana si in acelasi timp senzuala.(Magdalena Radulescu)

Sursa:
http://www.universulromanesc.net/index.php/opinii-si-comentarii/comentarii/101-magdalena-rdulescu-o-poveste-fr-sfirit
http://dnfah.blogspot.ro/2011/05/magdalena-radulescu-creator-of-romanian.html

LUCRAREA LUNII AUGUST LA MUZEUL DE ARTA