14 Noiembrie – Ziua Dobrogei

Foto epoca noiembrie 2013De Ziua Dobrogei – Joi, 14 Noiembrie 2013, toti tulcenii sunt invitati sa participe la evenimentele ce vor avea loc la Muzeul de Istorie si Arheologie din Parcul Monumentul Independentei, la Muzeul de Arta din str. Grigore Antipa nr.2 si la Casa Avramide din str. Progresului nr.32.

Muzeul de Istorie si Arheologie

10.30.   Lansare de carte

Sorin-Cristian AILINCAI, Inceputurile epocii fierului in Dobrogea. Cercetarile arheologice de la Revarsarea, Isaccea, judetul Tulcea

Cartea, aparuta in colectia Biblioteca Istro-Pontica, seria Arheologie (nr. 8), are un caracter monografic si valorifica cercetarile intreprinse de Simion Gavrila si Victor H. Baumann in 1990, in doua situri din prima epoca a fierului de pe teritoriul localitatii Revarsarea.

Dupa o analiza amanuntita a celor doua descoperiri si a altor asezari hallstattiene din nord-vestul Dobrogei autorul trage unele concluzii referitoare la evolutia comunitatilor umane de la Dunarea de Jos, la inceputul mileniului I a.Chr.
Din preistoria Dunarii de Jos. 50 de ani de la inceputul cercetarilor arheologice la Babadag (1962-2012). Actele conferintei „Lower Danube Prehistory. 50 years of excavations at Babadag”, Tulcea, 20-22 septembrie 2012, Volum editat de Sorin-Cristian AILINCAI, Alexandra TARLEA, Cristian MICU.

Aparut in colectia Biblioteca Istro-Pontica, seria Arheologie (nr. 9), volumul editat de Sorin-Cristian Ailincai, Alexandra Tarlea si Cristian Micu reprezinta o culegere de studii de arheologie preistorica, antropologie si arheozoologie dedicate celor 50 ani de cercetari arheologice in asezarea hallstattiana de la Babadag (jud. Tulcea), unul dintre cele mai vehiculate situri din perioada timpurie a epocii fierului din sud-estul Europei.

Peuce, S.N. XI. Studii si cercetari de istorie si arheologie

PEUCE este revista editata anual de ICEM-Tulcea, in care se regasesc articole dedicate urmatoarelor domenii: istorie veche,  arheologie, arta, istoriografie, arhitectura, epigrafie, numismatica, antropologie, arheozoologie, palinologie, geologie, metalografie etc. Cronologic, temele abordate se incadreaza intr-o perioada cuprinsa de la paleolitic pana la sfarsitul evului mediu, pe un spatiu geografic dedicat mai ales zonei Dunarii Inferioare.

Numarul din acest an cuprinde intre copertile sale o serie de 15 contributii de o inalta tinuta stiintifica ale unor cercetatori din tara si strainatate, editate si tiparite in conditii grafice deosebite.

11:00.    Vernisajul expozitiei STEFAN BORS SI GRIGORE MUSCULIU – DOUA PERSONALITATI TULCENE DEMNE DE URMAT

Proiect expozitional realizat de ICEM Tulcea in colaborare cu Biroul Judetean Tulcea al Arhivelor Nationale

Vernisajul expozitiei MAMIFERE PREISTORICE DIN PODISUL MOLDOVEI

Expozitie organizata in colaborare cu Muzeul Vasile Parvan Barlad, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Stefan Angheluta  Galati si Complexul Muzeal Judetean Neamt

Muzeul de Arta

16.00.    Vernisajul expozitiei FARMECUL GRAFICII DE SEVALET SI A STAMPELOR IN DONATIA THEODOR HRIB 2013

Casa Avramide

18.00. Vernisajul expozitiei MEDALII SI DECORATII ROMANESTI DIN COLECTIA MUZEULUI DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE

18.30. Vernisajul expozitiei ORASE DUNARENE IN FOTOGRAFII DE EPOCA