1 IUNIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPIILOR

Marți, 1 IUNIE 2021, ICEM Tulcea dorește să ofere copiilor (vârsta maximă – 18 ani) câteva momente de bucurie, invitându-i să viziteze GRATUIT expozițiile muzeelor și obiectivelor muzeale din oraș și județ.  

Cei care vor păși pragul Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, vor putea putea admira și expoziția „Carnavalul copiilor – o poveste din copilărie“. Această expoziție temporară cuprinde imagini de la evenimentele organizate de ICEM Tulcea în ultimii zece ani cu ocazia zilei de 1 Iunie. Tot aici, micii vizitatori vor putea primi și una din cele 100 de broșuri care prezintă retrospectiva ultimelor zece ani de Carnaval al copiilor, broșuri realizate cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Tulcea.

Originea acestei sărbători, dedicate copiilor din întreaga lume, datează din 1925, când reprezentanți din diferite țări s-au întâlnit la Geneva, Elveția, pentru a convoca prima „Conferință mondială pentru bunăstarea copiilor”.

După conferință, unele guverne din întreaga lume au desemnat o zi drept Ziua Copilului pentru a evidenția problemele copiilor. Nu a fost recomandată o dată specifică, astfel încât țările au folosit orice dată a fost cea mai relevantă pentru cultura lor.

România se numără printre cele 50 de state care sărbătoresc Ziua Copilului pe data de 1 iunie a fiecărui an.

Odată cu crearea Zilei Mondiale a Copilului, statele membre ONU au recunoscut faptul că, copiii, indiferent de rasă, culoare, sex, religie și origine națională sau socială, au dreptul la afecțiune, dragoste, înțelegere, hrană adecvată, îngrijire medicală, educație gratuită, protecție împotriva tuturor forme de exploatare și creștere într-un climat de pace și fraternitate universală.

Pentru orarele de vizitare: www.icemtl.ro