Muzeul de Etnografie și Artă Populară deține o colecție de covoare (172 de piese) de o valoare documentară și artistică deosebită.
Realizate la războiul de țesut, din lână, covoarele au amplificat, prin utilizarea lor, frumusețea interiorului tradițional.
Colecția cuprinde covoare de diferite dimensiuni, de la cele înguste și lungi plasate pe perete (paretar) sau acoperind una din piesele de mobilier tradițional (laicer) până la cele mari, de formă dreptunghiulară și care acoperă, în genere, un perete (polog, scoarta, covor).
Compozițiile decorative se remarcă printr-o evoluție de la simplu la complex, de la repetiția și alternanța unui număr de vraste (dungi) la asocieri diverse ale motivelor geometrice, avimorfe și zoomorfe, florale sau antropomorfe. Denumirile motivelor sunt sugestive și reflectă legătura omului cu natura, preocupările lui cotidiene (aripile morii, unda apei, oul încondeiat, floarea pologului, vița de vie).
Maniera de reprezentare a motivelor variază de la cea stilizată și geometrizată la cea liber desenată.
Se disting în cadrul colecției, covoare cu compoziții complexe formate din buchete de flori, păsări, scene de viața urbană, interpretate naturalist și dispuse în medalioane. Cromatica variază între culorile discrete (tonuri de verde, ocru, bleumarin, albastru-închis) și cele tari (galben, portocaliu, roșu). Negrul (culoare de fond, în genere) și albul (folosit pentru evidențierea unor motive) echilibrează compozițiile cromatice.