În luna iulie, Muzeul de Istorie și Arheologie include în oferta sa și vizitarea zonei din municipiul Tulcea, Parcul Monumentul Independenței în care se desfășoară cercetări arheologice, în cadrul proiectului Parcul Arheologic Aegyssus. Un reprezentant al instituției va oferi pe situl arheologic informațiile solicitate de vizitatori, în fiecare săptămână, de luni până vineri, între orele 9.00-16.00.

Proiectul Parcul Arheologic Aegyssus se desfășoară pe parcursul anului 2015, cu sprijinul financiar al Consiliului Local Tulcea și are ca scop promovarea patrimoniului cultural local, a istoriei locale și naționale.

Situată pe Dealul Monumentului, în partea de nord-est a orașului Tulcea, cetatea a fost construită la sfârșitul sec. IV a.Chr. Numele său, de origine celtică, derivă de la un legendar întemeietor, Caspios Aegyssos. Relatând evenimentele petrecute în anul 12 p.Chr., când orașul a fost atacat de către geți, Ovidius îl considera uetus urbs. La începutul sec. II cetatea a fost inclusă în limes-ul dunărean, devenind apoi – din sec. III – important sediu militar și ulterior, reședință episcopală (sec. VI). Viața urbana ia sfârșit la Aegyssus în primul sfert al sec. VII. Zona este din nou locuita în sec. X-XI.

În prezent, pe Dealul Monumentului pot fi vizitate câteva complexe arheologice de epocă romană târzie. Multe din materialele arheologice descoperite în timpul cercetărilor organizate în a doua jumătate a sec. XX se regăsesc în expoziția permanentă a Muzeului de Istorie și Arheologie aflat în imediata apropiere.

( sursă bibliografică *** Ghidul turistic al județului Tulcea, Tulcea, 2011)

Program

Marți – Duminică: 9:00 – 17:00
Ultima intrare la ora 16:30
Luni închis

Tarife

copii, elevi, studenți, pensionari 2.5 RON
adulți 5 RON
vizitare tezaur 2.5 RON
ghidaj în limba română 40 RON
ghidaj în limbă straină 40 RON
fotografiat / aparat 10 RON
filmat / aparat 30 RON