Proiectul „Parcul Arheologic Aegyssus”, ajuns la a șasea ediție

În perioada 28 iunie – decembrie 2021, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea, vor desfășura proiectul „Parcul Arheologic Aegyssus VI”. Scopul proiectului este promovarea patrimoniului cultural local și a imaginii Municipiului Tulcea, precum și creșterea vizibilității în plan internațional.

 

Proiectul „Parcul Arheologic Aegyssus”, ajuns la a șasea ediție, se desfășoară cu finanțarea alocată din bugetul local al Municipiului Tulcea (pentru anul 2021 a fost stabilită suma de 20.000 lei) și cu cofinanțare din partea Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” și a Ministerului Culturii.

În cadrul proiectului, în perioada 01 iulie – 10 septembrie, specialiștii din cadrul ICEM vor desfășura cercetări arheologice în perimetrul fortificație antice Aegyssus, localizată în incinta Parcului Monumentul Independenței, din strada Gloriei. La săpăturile arheologice vor participa elevi de la liceele din Municipiul Tulcea.

 

Municipiul Tulcea se află printre puținele centre urbane din România care suprapun un oraș antic. Cele mai vechi urme de locuire identificate până în prezent în perimetrul nord-estic al localității datează din secolele III – II a. Chr., în acea perioadă a existat o așezare fortificată a populației locale getice. Prima atestare documentară a cetății Aegyssus se leagă de opera poetului Ovidiu, care în anul 12 p. Chr. menționează așezarea în una din operele sale. În decursul istoriei fortificația din Parcul Monumentului Independenței a făcut parte din sistemul defensiv de graniță al Imperiului Roman și ulterior al Imperiului Bizantin.

Primele cercetări arheologice de amploare au avut loc în anii 1970-1980 și în perioada 1994 – 1996. Începând cu anul 2015 Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea a reluat cercetările arheologice sistematice în cadrul proiectului „Parcul Arheologic Aegyssus”.