Exponatul lunii decembrie la muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea

maria raducanu 1 iunieMaria Raducanu este la a doua vizita concertistica la Casa Avramide, dupa recitalul Poetica vocii umane din martie 2013, iar pentru cei care au ascultat-o nu mai are nevoie de nici o prezentare.

Asa cum spune:Reusita cu care ma mandresc cel mai mult este aceea de a nu exista, oficial vorbind, in calitate de cantareata. Exist doar in fapt, in sensul ca oamenii vin la cantarile mele, ma aplauda, ma felicita, imi spun ca-i emotionez.

Maria Raducanu s-a nascut pe 3 noiembrie 1967 la Husi, in judetul Vaslui. Prima optiune pentru facultate a fost catre filologie, la sectia franceza-engleza a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. In 1989 a ales sa se transfere la Bucuresti, pentru ca acolo era singura scoala de jazz. Dar talentul sau pur si simplu nu a putut sa fie tintuit pe bancile scolii: m-am dus o singura data, am facut cunostinta cu profesorul si gata. Am invatat jazz singura, spune Maria.

O mare lectie de muzica a primit insa, chiar in familie, invatand vioara de la tatal ei. Chitara a fost o reduta pe care a reusit sa o cucereasca singura.

Canta prin cluburi de jazz, intra rar intr-un circuit de concerte, e independenta si nonconformista. Discografie: Pe vale (LaStrada Music, 2002), Colinde (La Strada Music, 2002), La tarara (Arbore Verde, 2005), Troika (Arbore Verde, 2005), Cantece din rasarit / Chants du Levant (Institut Francais de Bucarest, 2005).

Chris Dahlgren s-a nascut pe 13 noiembrie 1961 la New York. A inceput cu studiul violoncelului la varsta de 6 ani, iar mai tarziu a trecut la bass.

Cele mai timpurii improvizatii la violoncel l-au determinat pe profesorul sau de scoala elementara sa-i spuna ca nu va fi niciodata un muzician. Predictie falsa! In 1986 va fi absolvent al Conservatorului din Cincinnati iar in 2003, la Wesley University, devine Master of Art in compozitie si muzica experimentala. Chris a studiat compozitia cu La Monte Young, Anthony Braxton, Alvin Lucier si Christian Wolff, iar basul cu Green, Francois Rabbath si Dave Holland.

In anii 1980’, ca basist la Blue Wisp Jazz Club din Cincinnati, Ohio, invata muzica de jazz direct de la cei mai mari maestri americani, Herb Ellis, Red Rodney, John von Ohlen, Art Lande, Charles Tolliver si Joe Lovano. In aceeasi perioada infiinteaza formatia Ekimi, unde este compozitor si  basist. Din 1993 pana in 2001, activitatea sa se desfasoara la New York, unde compune, improvizeaza, face inregistrari singur si alaturi de alti artisti, iar pana in 2004 este membru obisnuit in toate ansamblurile compozitorului de avangarda Anthony Braxton.

Din 2004, traieste in Germania, unde colaboreaza cu muzicieni, compozitori si artisti europeni, infiinteaza formatia Lexicon si este profesor la Musikhochschule Hanns Eisler si Institutul de Jazz Berlin.

Muzica lui Dahlgren este deschizatoare de drumuri si totusi accesibila, disonanta si totusi melodioasa… spune David R. Adler in AllAboutJazz.com

Reunind doi artisti exceptionali, concertul de sambata seara nu are cum sa fie altfel decat exceptional si, cu siguranta, va reuni un public exceptional.

Pretul unui bilet este 30 lei.
Rezervari la telefon 0240 513249, e-mail: arta@icemtl.ro

Sursa: http://www.mayra.ro/timp-liber/hipstar/maria-raducanu/, http://www.chrisdahlgren.com