Artă și mestesug în epoca regatului dac. Artefacte de os și corn.

Arta-si-mestesug-in-epoca-regatului-dac---AfisExpozitie la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii

Autori: Corneliu Beldiman, Iosif Vasile Ferencz

Expozitia temporara este rezultatul colaborarii fructuoase a mai multor institutii cunoscute de domeniul muzeal si universitar. Muzel Civilizatiei Dacice si Romane, Deva (initiator si finantator, curator, cercetator Dr. Iosif Refencz, arheolog Dr. Marius Barbu, arheolog Mihaela Ion), universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Istorie, Centrul de Cercetari de Istorie Nationala si Europeana Bucuresti, (conf Dr. Corneliu Beldiman, cercetator Dr. Diana-Maria Sztancs, experti ai domeniului), Muzeul “Castelul Corvinilor” Hunedoara (arheolog Dr. Corneliu Constantin Roman). Muzeul de Istorie Sighisoara (Dr. Nicolae Tescula, director), Asociatia “ProCorvina”, Hunedoara.

Expozitia se poate vizita  in cadrul “Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii”, in perioada 19 noiembrie 2012 – 30 martie 2013

Expozitia etaleaza o conceptie originala si un design special, cuprinzand materiale grafice (fotografii, desene, scheme) si texte explicative ce ilustreaza mediul animal in cursul celei de a doua epoci a fierului si evolutia utilizarii complexe a elementelor scheletice animale (materiile dure animale) pe teritoriul Romaniei, precum si elemente ale “bestiarului” dac in reprezentari de epoca pe artefacte precum vase ceramice, piese de bronz, aur si argint, scenele Colmnei lui Traian etc.

Acestora li se adauga numeroase artefacte de os si corn de cerb si caprior, provenind din cercetarile mai vechi sau recente efectuate in patru importante situri dacice din Transilvania de sud-vest si Banat: “Ardeu – Cetatuie” si Hunedoara “Gradina Castelului”, jud. Hunedoara. Sighisoara-“Wietenberg”, jud. Mures, Unip.-“Dealul Cetatuica”, jud Timis.

Un produs multimedia original, special creat pentru acest prilej, ruleaza continuu – un film care reda in detaliu realizarea unor artefacte din materii dure animale (actor Marius Barbu, regia, imaginea si montajul Cristian Damiean)

Arta-si-mestesug-in-epoca-regatului-dac---pliant