Lucrarea LUNII IULIE la Muzeul de Artă

Pe parcursul lunii IULIE 2017, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona lucrarea artistului Francisc Șirato (1877 – 1953), „Scară la Caramitti”, aparținând colecției de pictură.

“Francisc Șirato e artistul care, cu pensula și culoarea, gândește. Și gândul lui continuă departe în tabloul zugrăvit, dincolo de el, și nu se mai isprăvește. El va umbla mereu când altora se va fi sfârșit încă de mult” (Tudor Arghezi)

Personalitatea artistică a lui Francisc Șirato, pictor, grafician si desenator, se înscrie în pictura românească a perioadei interbelice prin colorismul impresionist.

A făcut parte din „Grupul celor patru”, alături de Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu şi Oscar Han.

Înzestrat cu un excepțional dar analitic, se numără printre rafinații oameni de cultură ai României, fiind unul dintre artiștii care au făcut critică plastică. Universul artistic complex al picturii lui, bogata activitate în grafica politică, l-au impus pe Șirato printre artiștii reprezentativi ai culturii românești din perioada interbelică.

“Șirato vibrează adânc în fața realității, fiindcă ochiul său subtil nu se oprește numai la aparențele fizice ale oamenilor și ale lucrurilor, ci trece dincolo de ele, pătrunzând în profunzimile lor spirituale…” (Nicolae Tonitza)

 

Surse: https://g1b2i3.wordpress.com/alexandru-ciucurencu-pictor-roman/s-francisc-sirato-15-august-1877-craiova-4-august-1953-bucuresti/ , http://artindex.ro/2012/05/16/sirato-francisc-2/ , https://destepti.ro/francisc-sirato-pictor-cronicar-de-arta