”GLASUL STRĂZILOR – SUSUR DE IZVOARE”

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea anunță:

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 18.00, la Casa Tineretului din str. Isaccei, nr. 24 a avut loc lansarea proiectului

”GLASUL STRĂZILOR – SUSUR DE IZVOARE”

implementat în perioada 23 mai -29 noiembrie 2017 de ONG CELISEA în parteneriat cu ICEM Tulcea și finanțat de UAT Municipiul Tulcea.

”Scopul proiectului este creşterea implicării tinerilor în organizarea de proiecte şi activităţi extracurriculare, evidențierea importanței aportului propriu și voluntariatului în comunitate pentru promovarea valorilor istoriei și tradiției locale și creşterea gradului de consum a culturii scrise, obiectivul general al proiectului fiind acela de a recupera istoria culturală și urbanistică a orașului Tulcea prin valorificarea patrimoniului imagistic conservat în colecții muzeale, arhivele statului, colecțiile ICEM și colecții particulare, finalizarea constand in editarea albumului fotografic „Glasul străzilor tulcene”. Pentru reusita acestui proiect avem un parteneriat cu instituția abilitată – ICEM ”Gavrilă Simion” Tulcea -, astfel că tinerii din organizație vor beneficia de indrumare competentă.

Ideea derulării unui asemenea proiect a venit din necesitatea de a atrage tineretul tulcean (elevi de gimnaziu și liceu) în a cunoaște și redescoperi povești din trecut, consolidând astfel cunoașterea istoriei meleagurilor natale (și nu numai, având în vedere că orice evenimente se corelează cu momentele naționale). Dorim, de asemeni, să trezim melancolia față de edificiile istorice dispărute, cât și față de evoluția celor care încă mai există azi (unele dintre ele fiind în stare bună, altele, însă, într-o stare deplorabilă, pe cale de a dispărea). Dacă în trecut cetățenii și autoritățile locale nu au putut evita distrugerea unor monumente (precum ”Ansamblul Sub Coloane” – sau ”Bazarul turcesc”, așa cum îl cunosc tulcenii – ansamblu cu o deosebită încărcătură istorică, culturală și sufletească), azi aceste lucruri pot fi evitate. Vor determina pe de o parte conștientizarea importanței existenței acestor monumente, pe de altă parte dorința de a proteja și prevenii distrugerea lor. Pentru aceasta si pentru ca tinerii să inteleagă importanta efectului unei comunicări corecte, deschidem proiectul printr-o sesiune de metode de educatie nonformală, trainerul punand accent in această sesiune pe metoda photo-voice.

De ce ne dorim realizarea unei publicatii cu refacerea străzilor din trecut? Deoarece considerăm că o fotografie poate să spună o poveste, tristă sau fericită, dar întâmplată în orașul nostru, situat într-un context geografic atât de special și atractiv. Iată de ce este nevoie de o întoarcere în trecut și o revenire  în prezent. Un inventar ”urbanistic” al Tulcei, cu ce avem, ce putem transmite moștenire generațiilor viitoare, ce putem promova mai departe de granițele acestei urbe – cum plastic au numit-o mulți ”Tulcea, poarta Deltei Dunării” sau ”orașul celor șapte coline”.

Sâmbătă, 17 iunie 2017, orele 18, la Casa Tineretului din str. Isaccei, nr. 24 am organizat lansarea proiectului nostru și în zilele de 17 și 18 iunie am derulat prima activitate din proiect, training-ul pe Metode non-formale de educație, tinerii aprofundând ”expoziția vie”, ”photovoice-ul” și ”teatrul de umbre”, metode care în mod cert ne vor ajuta să obținem impact mai bun prin proiectul nostru.”

(Simionescu Carmen – coordonator proiect)